Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Informácia z mimoriadneho miestneho zastupiteľstva vo Vajnoroch

Dátum: 29.12.2020
Autor: Monika Debnárová
Informácia z mimoriadneho miestneho zastupiteľstva vo Vajnoroch

Milí Vajnoráci, dnes sa konalo mimoriadne zasadnutie miestneho zastupiteľstva, ktoré bolo zvolané za účelom odsúhlasenia projektového zámeru vodezádržných opatrení slúžiacich pre zavlažovanie trávnatých plôch a koreňov stromov vo Vajnoroch v čase sucha.

Milí Vajnoráci, dnes sa konalo špeciálne mimoriadne zasadnutie miestneho zastupiteľstva na dvore Miestneho úradu vo Vajnoroch a to z dôvodu protipandemických opatrení. Zvolané bolo za účelom odsúhlasenia projektového zámeru (viacero drobných projektov) vodezádržných opatrení slúžiacich pre zavlažovanie trávnatých plôch a koreňov stromov vo Vajnoroch v čase sucha. 

Dôsledkom klimatických zmien sa v poslednej dobe venuje stále väčšia pozornosť. Aj napriek tomu, že Vajnory sú známe vysokou hladinou podzemných vôd, treba sa venovať nie len rozumnému odvodňovaniu územia, ale aj opatreniam na zadržiavanie zrážkových vôd a ich následnému využitiu v čase sucha. Som rada, že naša mestská časť zareagovala na výzvu aj na základe odporúčaní Komisie podnikania a získavania prostriedkov z Eurofondov. Naša komisia odporučila starostovi vyčleniť pre tieto potreby aj finančné zdroje na spoluúčasť financovania podľa pravidiel ZoNFP. 

Dokument popisujúci jednotlivé zámery nájdete tu: https://www.vajnory.sk/sites/default/files/1_navrh_na_schvalenie_predlozenia_zonfp_-_vodezadrzne_opatrenia_vo_vajnoroch.pdf

Podľa projektanta - Heribana "Hlavným dôvodom navrhovaných úprav nie je vsakovanie do podložia, ale ako princíp podmáčania vrchných 60cm  zeminy, ktorá potom vytvára "špongiu" a dlhodobejšie vplýva na závlahu trávnatých plôch (závlaha preronom)  a na závlahu koreňových systémov stromov v čase sucha  čiže hlavne v letných obdobiach sa navrhuje zachytiť "jednorázovo" 50mm zrážky a tú využiť ako jednu závlahovú dávku". 

Naša mestská sa bude uchádzať o nenávratný finančný príspevok z Výzvy Ministerstva životného prostredia vo výške 538 264 EUR, finančné prostriedky pre projekt v objeme 43 400 EUR, kde spoluúčasť pre mestskú časť sa plánuje v objeme 26 914 EUR a rezerva na projekt v objeme 16 486 EUR.

Konkrétne ide o riešenie vodezádržných opatrení pre:

  • MATERSKÚ ŠKOLU KONIARKOVA
  • BUDOVU MÚ VAJNORY
  • ULICU NA DOLINE
  • PARK KATARÍNY BRÚDEROVEJ
  • PARK POD LIPAMI
  • RAKÚS PARK
  • ROĽNÍCKU ULICA – NÁMESTIE

Konkrétne riešenia jednotlivých projektových zámerov budú prebraté aj na najbližšej Stavebnej komisii. 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.