Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Obyvatelia na ulici Za humnami sa konečne dočkali vodovodu

Dátum: 27.11.2020
Autor: Monika Debnárová
Obyvatelia na ulici Za humnami sa konečne dočkali vodovodu

Obyvatelia na ulici Za humnami sa konečne dočkali pitnej vody. Čakali na ňu viac ako 10 rokov. Doteraz boli odkázaní na vodu zo studní.

Obyvatelia na ulici Za humnami sa konečne dočkali pitnej vody. Čakali na ňu viac ako 10 rokov. Doteraz boli odkázaní na vodu zo studní.

Problém absentujúceho vodovodu na ulici Za humnami sa ťahá už viac ako desať rokov. Intenzívnejšie sa týmto problémom začalo mesto zaoberať až koncom roku 2018, kedy na jednom z našich prvých mestských zastupiteľstiev požiadali aktívni občania z ulice Za humnami novozvoleného primátora Matúša Valla o pomoc. Aj napriek tomu, že Magistrát sa v tom čase boril s viacerými problémami v mestských podnikoch, začalo sa s prípravami na realizáciu.

S budovaním vodovodnej prípojky na ulici Za humnami začala Bratislavská vodárenská spoločnosť prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Infra Services ešte v lete tohto roku po tom, ako sme na mestskom zastupiteľstve odsúhlasili jej odkúpenie a tak sa dostala pod verejnú kontrolu. “Aj na tomto príklade vidíme, že nové vedenie BVS po konsolidácii spoločnosti pripravilo investičný plán, ktorého napĺňaním sa riešia dlhoročné problémy akcionárov BVS so zásobovaním a odvádzaním vody. Teším sa, že vďaka nasadeniu vedenia a pracovníkov BVS môžeme ľuďom uľahčiť život a skvalitniť služby pri dodávke vody” povedala 1. Námestníčka primátora Tatiana Kratochvílová.

Táto ulica bola špecifická v tom, že po celej jej dĺžke je vybudovaná kanalizácia, dokonca aj na jej oboch koncoch mali ľudia pitnú vodu v domácnostiach, no vo zvyšnej časti boli odkázaní na vodu zo studní a pitnú vodu si museli kupovať. “Nový vodovod má už tlakové skúšky a po skolaudovaní stavby bude možné na pitnú vodu pripojiť jednotlivých odberateľov, ktorí boli doteraz odkázaní na vodu zo studní” oznámil predseda predstavenstva BVS - Peter Olajoš (BVS).

Ďalšou dobrou správou pre Vajnorákov je, že Vajnory sa budúci rok dočkajú aj potrebnej modernizácie vákuovej kanalizácie vo Vajnoroch, ktorú ohlásil na dnešnej tlačovej konferenciii predseda predstavenstva Bratislaveksj vodárenskej spoločnosti Peter Olajoš, kde ide o investíciu za viac ako milión Eur.

Tento typ kanalizácie máme len u nás vo Vajnoroch, nakoľko všade navôkol je vybudovaná samospádová kanalizácia. Konkrétne dôjde k modernizácii technológie na existujúcej kanalizícii a Bratislavská vodárenská spoločnosť opraví viac ako 100 kanalizačných šácht na Dorasteneckej, Rybničnej, Nad jazierkom a na Baničovej...

Novovybudovanej kanalizácie sa dočkajú napríklad aj obyvatelia Širokej ulice, kde BVS plánuje vybudovať štyri nové vákuové šachty. Tento projekt je BVS schopná realizovať aj vďaka novým cenám vody, ktoré spoločnosti umožňujú investovať do infraštruktúry (BVS).

Vodovod Za humnami je vynikajúcim príkladom - ako by mala fungovať spolupráca medzi mestom, mestkou časťou a mestkými podnikmi. Príchodom nového vedenia do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti prišiel aj nový prístup, vďaka čomu naša malá mestská časť už nie je na okraji záujmu, ale venuje sa jej náležitá pozornosť.

Aj z tohoto dôvodu som veľmi rada že sa vymenilo vedenie v spoločnosti BVS a podarilo sa dospieť k odkúpeniu spoločnosti Infra Services. Vďaka tejto zmene sa konečne začína plniť nie len investičný dlh na území hlavného mesta, ale sa vo veľkej miere začína aj s investovaním do rozvoja novej infraštruktúry, čoho príkladom je aj investícia vo výške 160 tisíc eur, kde sa práve v týchto dňoch dobudovala nová vodovodná prípojka.

Na záver mi dovoľte poďakovať za obrovskú podporu nášmu primátorovi Matúšovi Vallovi, ako i vedeniu BVS v zastúpení Petra Olajoša, že nenechali nepovšimnutý dlhodobý vajnorský problém, kedy ľudia v treťom tisícročí nemali vodu na jednej z bratislavských ulíc. Teší ma, že Peter Olajoš ocenil aj výbornú spoluprácu s mestskou časťou pri realizácií tohoto projektu. 

Monika Debnárová

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.