Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako sa vyvíja zber triedeného odpadu v našich Vajnoroch

Dátum: 24.09.2020
Autor: Monika Debnárová
Ako sa vyvíja zber triedeného odpadu v našich Vajnoroch

chcem ubezpečiť, že určite budem po skončení pilotného projektu (kedy sa budú vyhodnocovať zbery v jednotlivých územiach, vrátane objemu odpadu vyprodukovaného jednotlivými domácnosťami) bojovať za to, aby sa interval zvozov v našej mestskej časti zdvojnásobil.

Milí Vajnoráci, vidím že diskusia o triedení odpadu vrecovým zberom rezonuje, preto sa pokúsim opakovane upokojiť prejavy nespokojných jednotlivcov a vniesť do celej diskusie zopár dôležitých informácií. Myslím si, že je dobré ak sa diskutuje o všetkom, čo nejakým spôsobom zasiahlo do nášho života či už v dobrom, alebo v zlom. Avšak nie je diskusia ako diskusia. Treba si uvedomiť, že hľadaním chýb na všetkom novom nič nevyrieši. Myslím si, že aj zmena v triedení odpadu cez vrecový zber je pre nás všetkých veľkou zmenou v našich dlhodobo zaužívaných zvykoch.

Som presvedčená o tom, že vrecový zber triedeného odpadu má viacero pozitív, ktoré vyvážia skutočnosť či sa realizuje zber do vriec, alebo zberných nádob. Dovolím si povedať, že ak by sa zaviedli hneď od začiatku nádoby, tak zase by bola diskusia že si ľudia tie nádoby nemajú kam dať, že lepšie by boli vrecia. Nikdy sa nedá vyhovieť každému. Verte mi, že ak by bolo v mojich silách vyhovieť každému z vás, veľmi rada by som to urobila. Nemyslím si, že je problém vo vreciach, či nádobách, ale v intenzite zvozov. Ak by sa zvoz vykonával častejšie, veľmi by to celej veci pomohlo a boli by všetci (teda až na pár jednotlivcov) spokojní. Preto vás chcem ubezpečiť, že určite budem po skončení pilotného projektu (kedy sa budú vyhodnocovať zbery v jednotlivých územiach, vrátane objemu odpadu vyprodukovaného jednotlivými domácnosťami) bojovať za to, aby sa interval zvozov v našej mestskej časti zdvojnásobil. Nedá mi nespomenúť, že táto zmena bude umožnená aj preto, lebo na júnovom zastupiteľstve som túto možnosť navýšenia zvozov poistila aj s inými poslancami zmenou uznesenia k predloženému VZN o odpadoch. Vďaka tomu budeme môcť požadovať navýšenie počtu zvozov z doterajšieho jedného razu na dva razy za mesiac.

Je úplne normálne, že niektorým vrecový zber vyhovuje, iným zas nie. Nikto nikoho do separovania nenúti, je to na každom z nás ako sa rozhodneme, lebo to robíme pre seba a naše deti. Takisto je úplne normálne, že jedni z nás by chceli farebné koše a iným zas vyhovujú vrecia, pretože nádoby by im zaberali priestor na dvore.

Z môjho pohľadu je zavedenie separovaného zberu veľmi dôležité nie len z pohľadu ochrany životného prostredia, ale má na naše domácnosti aj ekonomické dopady (v pozitívnom zmysle slova). Veľmi ma teší, že vďaka separovanému zberu sa zvyšuje počet ľudí, ktorí sa učia separovať. Som rada, že spred domov nešťastných ľudí boli odstránené zberné hniezda, ktoré boli obrovským zdrojom znečistenia a znehodnocovali okolie domov. Jednoducho je tam teraz konečne poriadok. Ďalšie veľké pozitívum vidím v tom, že vďaka zavedenému triedeniu sa objem komunálneho odpadu v domácnostiach výrazne znížil, vďaka čomu si domácnosti môžu následne požiadať o zámenu nádob na komunálny odpad za menšiu a tým pádom aj menej platiť za odpad.

Preto vás chcem na záver ubezpečiť, že veľmi pozorne sledujem vývoj situácie s triedeným zberom, ako aj názory vás ľudí na celý tento zber, aby som v čase keď sa bude celý vrecový zber prehodnocovať vedela adekvátne reagovať. Zároveň opakovane prehlasujem, že budem určite požadovať navýšenie zvozov z jedného za mesiac na dva za mesiac. Preto vás chcem všetkých veľmi pekne poprosiť o trpezlivosť do času ukončenia tohoto pilotu. Veď určite to všetci poznáte aj z vlastnej skúsenosti - že nie všetko sa dá urobiť hneď a všetky veľké zmeny si vyžadujú čas. Ďakujem vopred.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.