Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

O imunite trochu inak - rady a odporúčania vedúceho KCHL CO v Nitre

Dátum: 01.04.2020
Autor: Monika Debnárová
O imunite trochu inak - rady a odporúčania vedúceho KCHL CO v Nitre

Článok nadväzuje na rozhovor s vedúcim Kontrolných chemických laboratórií CO v Nitre - Ing. Milošom Kosírom

Nedávno, 15. marca, som verejnosť oslovil s informáciou, ako sa chrániť v dnešnej zložitej situácii pred novým koronavírusom. Príspevok mal priaznivý ohlas, mnohým sa páčil, dostával som veľa otázok. 

Preto som sa rozhodol pokračovať v problematike imunita, ktorú považujem v súčasnosti za veľmi dôležitú. Fakty ako disciplína a osobná zodpovednosť ponechávam na psychológov a každého z nás. V tomto článku sa pokúsim zo širšieho uhla pohľadu, trochu odborne, trochu rozprávkovo a najmä na základe vlastných skúseností, zhrnúť praktické rady a zásady ako posilňovať imunitu – imunitný systém, jednoducho, našu odolnosť.

Som si vedomý, že táto oblasť sa nikdy vedomosťami nekončí a učíme sa všetci spoločne každý deň. Nie som vyštudovaný imunológ, ale na základe dlhoročných skúseností ako chemik (pri rizikovej práci s vysoko toxickými a rádioaktívnymi látkami) a z vlastných skúseností (pri riešení rôznych typov mimoriadnych situácií a každodenných udalostí) viem, že imunita, čiže odolnosť organizmu, je nesmierne dôležitá.

Náš organizmus ako pevnosť

Ako to celé funguje sa pokúsim vysvetliť na príklade pevnosti, ktorá má odolať nepriateľovi, ktorý ňu útočí. Aby sa takáto pevnosť (teda naše telo) ubránila, potrebuje mať dômyselný systém, pozostávajúci z:

  • odolného opevnenia;
  • pozorovateľov na baštách, ktorí včas rozpoznajú nebezpečenstvo;
  • dobrých veliteľov, ktorí zorganizujú adekvátnu ochranu;
  • zásobovačov, ktorí budú dodávať strelivo a všetok potrebný materiál;
  • zdravotníkov, ktorí budú ošetrovať ranených;
  • hasičov, ktorí budú hasiť budovy, ak dopadnú horiace šípy.

A tak ďalej...  v tomto sa dá pokračovať skoro do nekonečnaTakto presne funguje aj náš imunitný systém alebo inak povedané odolnosť pevnosti. Samozrejme, každý človek sa vyznačuje inou pevnosťou. Jeden človek ani nevie, že ho niečo „napadlo, že má nejaký problém“, u druhého prepukne mierne ochorenie v podobe miernej reakcie imunitného systému a v ďalšom prípade príde k vážnemu ochoreniu v podobe ohrozenia života, ba v krajnom prípade k smrti. To je prípad, keď je pevnosť dobytá a osadníci pevnosti usmrtení.

Tak, ako si vieme predstaviť, čo všetko treba urobiť v pevnosti, tak si vieme predstaviť, čo treba urobiť pre našu odolnosť, teda pre našu imunitu. Platí, že ak nebude fungovať disciplína a pevná psychická odolnosť bojovníkov na hradbách pevnosti a viera vo víťazstvo, tak nebude fungovať ani naša psychika a naša imunita – celková odolnosť pevnosti.

Náš organizmus ako vývojovo najdokonalejší žijúci tvor má aj veľmi dokonalý a múdry ochranný systém – teda imunitu. Aby to všetko fungovalo, musí byť riadených a zosúladených neskutočné množstvo procesov v podobe chemických a biochemických procesov tak, aby vzniklo a fungovalo všetko to, ako sme si ukázali v prípade obrany pevnosti.

Ako sa hovorí: „V zdravom tele zdravý duch“, platí aj obrátene, „zdravý duch, zdravé telo“. Tento fakt je nesmierne dôležitý pre pochopenie podstaty fungovania imunity. Ako som už naznačil, psychická odolnosť bojovníkov pevnosti predurčuje, či pevnosť bude zničená, alebo nie. Ešte jednoduchšie, často študentom a poslucháčom vysvetľujem, že stres pôsobí ako špendlík, ktorým pichneme do letiaceho balóna a začne z neho vychádzať vzduch, čím, samozrejme, rýchlo mierime k zemi. Takže, keď chceme, aby balón pokračoval v lete, máme dve možnosti. Buď budeme pridávať viac horúceho vzduchu do balóna, čím, prirodzene, skracujeme dĺžku letu, doletovú vzdialenosť, alebo sa pokúsime  balón zalepiť, aby vzduch neunikal, resp. eliminovať počet vpichov (stresových situácií) do balóna. Viem, ľahko sa teoretizuje, ale ťažšie sa to realizuje. V tejto dobe niet na svete človeka, ktorého by sa to netýkalo. Tak, ako som ukázal na príklade pevnosti, aj tu tieto paralely treba preložiť do reči praktickej vykonateľnosti a hlavne jednoduchosti.

Pre prehľadnosť to zhrniem aj prakticky. Samozrejme, že sa nedá obsiahnuť všetko, na to by bolo treba napísať možno tristo až päťstostranovú knihu, aj to by bolo ešte málo.      

Na scéne vítame vitamíny, minerály a esenciálne stopové prvky

Na posilnenie imunity sú potrebné základné vitamíny, kvantitatívne prvky (čiže minerálne látky, vyskytujú sa v organizme v gramoch) a tzv. esenciálne (životne nevyhnutné) stopové prvky (vyskytujú sa v organizme v nepatrných, stopových množstvách). Najdôležitejšie je harmonicky vyvážené zastúpenie vitamínov:  A, B (celý komplex od B1 po B12), C, D, E. Ďalej potrebujeme napr. minerálnu látku horčík (Mg) a stopové prvky zinok (Zn), meď (Cu), selén (Se).   

Platí zásada, že je zbytočné prijímať vitamín C vo vysokých dávkach, keď je bežná denná potreba pre dospelého medicínsky stanovená na úrovni 80 mg. V súčasnosti kvôli pandémii to môže byť na úrovni 2 až 3krát viac, takže denne úplne postačuje max. 250 mg. Dôležité je však to, aby boli všetky uvedené vitamíny, minerálne látky a stopové prvky v primeranom pomere. Vyvážené musia byť preto, lebo tvoria spolu jeden celok (obraz, puzzle). Môže byť dostatok jedného, ale ak chýba iný, jednoducho nemôžu vzniknúť desiatky a stovky potrebných enzýmov pre činnosť tela!

Doterajšie vedomosti z chémie, biochémie, mikrobiológie a ďalších odborov potvrdzujú aj to, že ak chceme mikroorganizmus (baktériu alebo vírus) poraziť, tak musíme v prvom rade zlikvidovať, resp. narušiť jej obal. Keďže obal (kapsula) je tvorená peptidom – bielkovinou, musíme použiť látky a prvky, ktoré nám v tom pomôžu. Pokiaľ sa spomínané vitamíny podieľajú na tvorbe obranných mechanizmov (či už priamo alebo v podobe podpory pri tvorbe potrebných enzýmov), tak stopové prvky ako zinok, meď a selén sa priamo podieľajú na deštrukcii obalov mikroorganizmov! Práve tieto tri prvky spolu poskytujú požadovaný synergický efekt – ich sila sa niekoľkonásobne zvyšuje, pôsobia vyvážene a vzájomne sa dopĺňajú.

Pozrime sa na fakt, že v súčasnosti sú najviacohrození seniori. Zaujímavý príklad o medi. Malé deti od narodenia do 10 rokov majú voči dospelým relatívne dostatočné množstvo medi v bunkách a v krvi, takže neboli zaznamenané ich významné ochorenia, resp. úmrtia. Jednoducho je to imunitným systémom pripravené tak, že práve detské pľúca ako najjemnejšie mäkké tkanivo dokážu odolať útoku mikroorganizmov. U starších a starých ľudí je už koncentrácia medi v organizme minimálna a tak hrozí riziko straty imunity – ochorenie a problémy. To bola len malá názorná ukážka a takto by sa dalo pokračovať... Napr. horká čokoláda obsahuje zvýšený obsah polyfenolov a medi. Takže, deti, super, že jete čokoládu, ale jedzte kvalitnú, tmavú! S radosťou pite kakao. Starí ľudia už čokoládu veľmi neobľubujú. Radšej sa o ňu podelia s vnúčatami.Samozrejme, že príkladov je viac, toto je len jeden z mnohých.

Uvedené látky môžeme telu dodávať aj v podobe „umelých vitamínov, minerálnych látok  a stopových prvkov“, čiže v podobe výživových doplnkov z lekárne. Osobne viac preferujem a odporúčam „živé vitamíny, minerálne látky a stopové prvky“ v podobe vyváženej dennej dávky a rozumného stravovania s dodávaním všetkých potrebných živín.  Je pravda, že mnohým práve toto robí veľké problémy. Väčšinou si to vyžaduje zvýšiť príjem ovocia, zeleniny, bioaktívnych látok na báze kvasených mliečnych a rastlinných produktov, ďalej potraviny a doplnky stravy ako sú ovsené a obilninové vločky, jednoducho, vláknina v akejkoľvek podobe. Teraz máme dostatok žihľavy, medvedieho cesnaku, chrenu, púpavy, podbeľu, k dispozícii je kyslá kapusta, cibuľa, cesnak, koreniny (kurkuma, čili paprika, škorica ...). Napríklad vločky obsahujú veľa vlákniny, veľa vitamínov skupiny B, zinok. Summa summarum, pred tabletkami treba uprednostniť tmavú  čokoládu,  kakaový prášok, sušené slivky, hrozienka,  čerstvé ovocie, zeleninu, vločky, med, citróny, žihľavový čaj a pod. ...

Tvrdý alkohol, zo scény preč!

Už v mojich predchádzajúcich článkoch som uvádzal, že tvrdý alkohol sa neodporúča, lebo:

  1. zásadným spôsobom mení imunitu ústnej dutiny a priedušiek;
  2. degraduje dôležitý orgán imunity – našu pečeň ( práve teraz by sme ju mali podporiť očistnými kúrami;
  3. nehovoriac o tom, že alkohol ohlupuje. (To som sa vyjadril ešte veľmi pekne.)

Nehľadiac na to, že v tomto stave fungovania ekonomiky môže mať konzumácia alkoholu dopad aj na bezpečnosť pri práci, vzniku mimoriadnych udalosti vo výrobe, v doprave, zdravotníctve, ale aj v počte výtržností a trestných činov, ohrozujúcich zodpovedne sa správajúcich občanov!

Ak konzumovať alkohol, tak s mierou. Veľmi dobre a blahodarne pôsobí na organizmus červené víno.  Ak ste v strese, radšej si v rodinnom kruhu alebo s  priateľom, priateľkou, vypite denne primerané množstvo (2 – 3 poháriky) dobrého červeného slovenského vínka. Červené víno obsahuje polyfenoly a meď a, samozrejme, veľa aktívnych látok, vrátane resveratrolu a iných látok, priaznivo pôsobiacich na psychiku, podobne ako kakao. Polyfenoly  sú vo veľkom množstve obsiahnuté aj v zelenom čaji. Prečo sú dobré polyfenoly ukážem na prípade klinčeka.

Špičkoví bojovníci v prvej ochrannej línii

Úplnú „bombu“ v boji s baktériami a vírusmi predstavuje korenie klinčeky (lat. Oleum caryophylli, pochádza zo stromu Klinčekovec voňavý, lat. Caryophyllus aromaticus). Klinček obsahuje silice (účinné proti zahlieňovaniu horných dýchacích ciest) a približne 80 percent látky eugenol. Eugenol je špeciálna organická látka – derivát fenolu s veľmi dobrými antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami. Toto je dôležité, lebo súbežne s vírusovou infekciou (napr. aj Covid-19) môže organizmus napadnúť bakteriálna infekcia, ktorá potom podnecuje celkové zvyšovanie infekcie a zaťažovanie imunitného systému. Po degradácii makromolekulárnych látok (polymérov) vzniká v organizme aj časť jednoduchých fenolov, ktoré sú podobné látke eugenol.  Ako si môžeme pomôcť?  Netreba robiť žiadne vodné alebo alkoholické extrakty. Stačí trikrát denne dobre požuť v ústach 1 klinček (vydržať) a prehltnúť. 

Stručná poznámka: ako študenti sme po každej skúške chodili na dobré varené víno obohatené o klinčeky. Boli sme pod stresom, bývala väčšia zima ako v súčasnosti, ale nepamätám si, že by boli niektorí spolužiaci ochoreli na chrípku. Odporúčam pozrieť si viac publikácií o klinčekoch, lebo má veľa uplatnení v liečiteľstve. Možno vám chuť klinčeka bude pripomínať návštevu v zubnej ambulancii, keď vám zubár liečil chorý zub. Aj tu sa používa alkoholický roztok eugenolu zmiešaný s oxidom zinočnatým tak, že vám lekár vyhotoví dočasnú plombu, ktorú po vyliečení zuba nahradí plombou trvalou. Ale s klinčekmi opatrne, nič netreba preháňať, individuálne sa totiž môže u citlivých osôb prejaviť alergická reakcia. Ich konzumácia sa neodporúča deťom mladším ako 10 rokov!

Nenahraditeľné ingrediencie – pitný režim, pohyb, spánok, čerstvý vzduch

Veľmi dôležité je nezabúdať na pitný režimVoda, voda, voda! Nedovoliť, aby sme mali pocit sucha v ústach. Nie je vôbec potrebné prijímať sladené nápoje. Veľmi dobré je pravidelné popíjanie  šípkového, príp. žihľavového čaju (pre vysoký obsah C vitamínu), ďalej čaju so zázvorom, medom, citrónom. Všetky tri uvedené zložky pôsobia v synergickom – zosilňujúcom účinku. Med je super požívatina s úžasnými antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami už aj pri veľmi nízkych koncentráciách. Postačuje jedna kávová lyžička denne. Má silné liečivé účinky. Mimochodom, náš slovenský med bol vždy považovaný za jeden z najkvalitnejších na svete.   

Dôležitý je aj pohyb a spánokBojovníci na hradbách sa musia udržiavať v dobrej bojovej kondícii. To isté platí aj pre náš imunitný systém. Na jednej strane sme vystresovaní, ale na strane druhej musíme bojovať proti nepriateľovi. Spánok posilňuje náš imunitný systém podobne ako fyzické cvičenie. Veď práve pri depresívnych stavoch lekár okrem iných prípravkov predpisuje aj lieky na spanie. Čiže na strane druhej náš pohyb zmierňuje a eliminuje napätie a stres. Pri tejto činnosti sa viac ako na svoje ego a vlastné starosti začneme sústreďovať na okolie, začíname viac vnímať veci mimo seba, zvlášť ak tieto aktivity (pohyb a iné rozptýlenie ducha) môžeme vykonávať vonku v prírode.

Čerstvý vzduch, pohyb a pobyt na slnku robia hotové zázraky. Hýbte sa a užívajte si slniečko v miere, ako je to len možné. Veď už stáročia sa hovorí, kam nechodí slnko, chodí lekár. Keď ste doma, otvorte si okná, nebojte sa, vírus na vás „neskočí“. Plným dúškom si užívajte slniečko, pokiaľ sa to len dá.  Samozrejme, neskutočnú výhodu majú tí, ktorí vlastnia rodinný dom, terasu, vhodný balkón. Úplne ideálne sú teraz práce v záhrade a okolo chaty, chalupy. Tu je rodina dostatočne izolovaná od vonkajšieho okolia.

Ovzdušie, v ktorom sa nachádzame, sa časom stáva potenciálne rizikovým:

  1. V miestnostiach (vo všeobecnosti všade, kde sú priestory uzatvorené a málo vetrané) pri väčšom počte osôb sa môže zvyšovať početnosť virulentných častíc (čiže počet vírusov). Vždy platí, že v prostredí má prevládať čo najnižší počet častíc. Je to dôležité pre chemické a rádioaktívne látky, ako aj pre mikroorganizmy. Takže treba pravidelne vetrať. Vetranie robíme v závislosti od počtu osôb v miestnosti. Napr. v školách bývalo aj počas zimného obdobia dobrým zvykom, že po každej hodine bol týždenník zodpovedný za vetranie aspoň po dobu prestávky.
  2. Ďalším dôležitým faktom je skutočnosť, že v nedostatočne vetraných miestnostiach sa hromadí plyn oxid uhličitý, ktorý vydychujeme. Z ovzdušia sa pre svoje telo snažíme získať kyslík. Ako pôsobí oxid uhličitý? Tento plyn sa nachádza bežne v prostredí na úrovni 300 ppm (to je vyjadrenie pre objemovú koncentráciu plynu v ovzduší). Počas pobytu v zle vetranej miestnosti sa jeho koncentrácia postupne zvyšuje. Koncentrácia vyššia ako 900 ppm začína spôsobovať únavu, vyvoláva malátnosť a pri dlhodobom pobyte aj bolesti hlavy, prípadne nechutenstvo. Aj faktom o pôsobení oxidu uhličitého chcem upriamiť pozornosť na potrebu dobrého a správneho dýchania. Z uvedeného vyplýva podstatný záver, že slabé, nekvalitné a nedostatočné dýchanie neprospieva nášmu imunitnému systému. Prečo? Jednoducho preto, že keď chceme, aby to všetko v našom tele fungovalo, tak všetkým bunkám v našom tele musíme dodať to, čo im patrí. Dýchame slabo, plytko, v strese bojazlivo, takže naše telo a imunitný systém dostáva málo potrebného kyslíka a energie.

Kyslík však nestačí dodávať len v záverečnej fáze – pri napojení na pľúcny ventilátor – ale už vtedy, keď sme ešte zdraví!  Ani motor nepodá dobrý výkon, ak nebude mať dobrý príkon kyslíka. Identicky to platí aj pre prácu všetkých našich lekárov, sestričiek a záchranárov. Ak nebudú mať to, čo potrebujú, nastane katastrofa... Je smutné, čo vidíme, že sa odohráva v Taliansku, Španielsku a pravdepodobne onedlho aj v USA...

Vírusy sú na zemi doma

Vírusy jestvujú na zemi milióny rokov a ďalšie milióny tu zostanú. V skutočnosti sú dokonale vyvinuté. Žasneme nad ich jednoduchosťou i zložitosťou, štruktúrou a schopnosťou prežiť v prírode. Človek sa preto musí poučiť, lepšie im porozumieť a byť na ne pripravený. Pripravený nielen na úrovni štátu a spoločenstva ľudí na celom svete, ale predovšetkým ako jednotlivec. Ak chceme zmeniť svet, musíme začať od seba. Podobné posolstvo sa stane obrovskou výzvou a naliehavosťou aj pre globálne ekologické problémy a zmenu klímy na našej Zemi. Napriek tomu, že vírusy sú na úplne najnižšom vývojovom stupni, sú nesmierne „múdre a disciplinované“. Ak chce človek ako najdokonalejší stupeň vývoja vyhrať, musí byť múdrejší a disciplinovanejší!

Kolektívna imunita“, ospevovaná  v súčasnosti niektorými politikmi a krajinami, je a bude k ničomu, ak nebude postavená na individuálnej imunite každého jednotlivca –  na každej bunke  v organizme a na jej podpore, aby mohla dobre fungovať. Stratégia kolektívnej imunity sa snaží obhájiť potrebu fungovania výroby – biznisu – ekonomiky do úplného konca. Absolútne pochopiteľné a v istom momente aj zdanlivo „logické“. Až do momentu, pokiaľ politici a ich štáty nepochopia, že jednoducho ak MUSÍŠ, TAK MUSÍŠ urobiť niečo, čo by si bežne neurobil. To je práve v súčasnosti problém mnohých vlád a, samozrejme, aj následných „tragických následkov“. Filozofia v boji s COVID-19 tak, ako ju v istom momente prezentovala Veľká Británia a USA, nemá šancu na záchranu. Takéto systémy skôr či neskôr skolabujú s následkom obrovských strát na životoch. 

Pozrime sa na to objektívne. Kde, v ktorej krajine vo svete vidieť „ruka v ruke“ stáť najvyšších vládnych predstaviteľov v ochranných rúškach? V ktorej krajine tak zodpovedne ľudia chodia s rúškami a dokonca si ich sami šijú? V mnohých krajinách sú doslova „vyrabované“ obchody a prestáva fungovať infraštruktúra. U nás práve naopak sú ľudia k sebe viac vnímaví, viac pozorní, viac empatickí.  Viac dobrí a viac láskaví...  

NEBOJME SA    SPOLU TO DOKÁŽEME!

Ing. Miloš Kosír

Kontrolné chemické laboratórium CO v Nitre

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.