Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čo nám pomôže v boji s Koronavírusom?

Dátum: 09.03.2020
Autor: Monika Debnárová
Čo nám pomôže v boji s Koronavírusom?

Nový koronavírus a s ním spojené ochorenie COVID-19 sa postupne šíri naprieč Európou. Naša mestská časť sa v tesnej spolupráci s Magistráto

Nový koronavírus a s ním spojené ochorenie COVID-19 sa postupne šíri naprieč Európou. Naša mestská časť sa v tesnej spolupráci s Magistrátom hlavného mesta Bratislavy na epidemiologickú situáciu vopred pripravovala.

V súčasnosti je najdôležitejšia včasná a dostatočná informovanosť obyvateľov. O túto sa starajú na svojich webových stránkach štátne orgány, počnúc Ministerstvom zdravotníctva SR, Úradom verejného zdravotníctva SR (UVZ SR), ďalej jeho regionálna pobočka v Bratislave (RUZV BA) a stránka hlavného mesta. Najnovšie bola zriadená pre verejnosť špeciálna infolinka v Národnom centre zdravotníckych informácií (NCZI). Okrem toho dostal v uplynulých dňoch každý obyvateľ Slovenska základné informácie od štátu formou sms. Vedenie hlavného mesta deklaruje, že je v nepretržitom kontakte s odborníkmi, štátnymi a verejnými inštitúciami, aby mohli byť realizované adekvátne opatrenia a zároveň, aby kontinuálne fungovali kľúčové služby a infraštruktúry v meste.

Dôkladná informovanosť má viesť k disciplinovanému správaniu každého jednotlivca. Odborníci neustále pripomínajú, že je nesmierne dôležité dodržiavať prísnu hygienu, najmä dôkladné umývanie rúk a prikrývanie tváre vreckovkou pri kýchaní a kašľaní. V prípade, že niekto pociťuje bolesti hrdla, má zvýšenú teplotu, bolesti svalov a kĺbov, pociťuje veľkú únavu a bol v uplynulom období odcestovaný v oblastiach s výskytom koronavírusu,  má neodkladne telefonicky kontaktovať svojho lekára alebo zavolať na infolinku UVZ, príp. na č. 112. Je veľmi dôležité riadiť sa ich pokynmi.

Kompetentné štátne orgány a odborníci vyzývajú všetkých obyvateľov k zodpovednému a disciplinovanému správaniu pri podozrení na ochorenie COVID-19.

Preventívne odporúčania

  • umývať si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej pod dobru 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu
  • očí, nosa i úst sa nedotýkajte neumytými rukami
  • zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša
  • vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky
  • dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek kto kašle alebo kýcha
  • zvážiť účasť na hromadných podujatiach, respektíve oblastí s vysokou koncentráciou ľudí
  • v domácnosti dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov
  • nosenie ochranného rúška a respirátora má význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením
  • ak ste chorý, zostaňte doma a telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby

Užitočné kontakty:

UVZ SR: www.uvzsr.sk; 0917 222 682; novykoronavirus@uvzsr.sk

RUZV BA: www.ruvzba.sk; 0917 426 075

NCZI: 0800 221 234, 24 hodín denne, 7 dní v týždni

Magistrát hl. mesta: https://zvladneme.to

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.