Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vedeli ste že do centra mesta sa viete dostať z Vajnôr aj prímestkými spojmi ?

Dátum: 19.12.2020
Autor: Monika Debnárová
Vedeli ste že do centra mesta sa viete dostať z Vajnôr aj prímestkými spojmi ?

tento článok je venovaný fungovaniu prímestských spojov 525 a 527, ktoré prechádzajú cez Vajnory

Milí Vajnoráci, zaujímalo by ma, či využívate okrem mestskej hromadnej dopravy aj reginálne spoje, ktoré prechádzajú cez Vajnory v smere od Čiernej vody po Roľníckej,  na ulicu Pri Mlyne, Zlaté piesky / Shopping Palace pokračujúc cez Jurajov dvor po Bajkalskej a Prievozskej až na Autobusovú stanicu.

Tento článok preto venujem fungovaniu nevyužívaných liniek prímestských spojov 525 a 527, ktoré prechádzajú cez Vajnory v smere od Senca / Pezinka cez Čiernu vodu po Roľníckuej ulici, pokračujú na Pračanskú, ďalej na ulicu pri Mlyne a pokračujú na železničné priecestie s následným prepojením na koľajovú dopravu na Zlatých pieskoch. Potom pokračujú smerom na Autobusovú stanicu cez Bratislava Shopping Palace.  

Spoj 525                         Cestovný poradok linky 525 nájdete tu

ide cez Vajnory po Roľníckej od Čiernej vody, okolo MÚ na Pračanskú, cez ulicu Pri Mlyne na Zlaté piesky / Shopping Palace a pokračuje cez Jurajov dvor po Bajkalskej a Prievozskej až na Autobusovú stanicu.

Spoj 527                         Cestovný poriadok 527 nájdete tu

obdobné riešenie sa naskytá aj na trase 527, ktorá ide v smere od Pezinka cez Čiernu vodu po Roľníckej do Vajnôr, okolo MÚ, cez Pračanskú, ulicu Pri Mlyne na Zlaté piesky / Shopping Palace a pokračuje cez Jurajov dvor po Bajkalskej a Prievozskej až na Autobusovú stanicu. 

                                        Odchody jednotlivých spojov nájdete aj tu

Mapa IDSBKS

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako je dnes spojená severovýchodná časť Vajnôr (v smere od Čiernej vody) so Železničnou stanicou vo Vajnoroch?

Momentálne sa dá zo severnej časti Vajnúr (v smere od Čiernej vody) dostať do blízkosti Železničnej stanice vo Vajnoroch spojmi 525 a 527 s vystúpením na zastávke "Pri Mlyne". Odtiaľ sa dostanete pešo až na Železničnú stanicu Vajnory. Cesta od autobusu na stanicu (800 metrov) a trvá pešo necelé 3 minúty. Stačí vystúpiť na zastávke "Pri Mlyne a po Pračanskej a cez Čierny chodník dostanete až k Železničnej stanici Vajnory.

Verím však, že do leta 2021 sa podarí zachádzku na Železničnú stanicu Vajnory začleniť do grafikonu spomínaných regionálnych liniek 525, alebo 527, vďaka čomu sa budú môcť aj ľudia zo severnej časti Vajnor (v smere od Čiernej vody) pohodlne dostať priamo až na Železničnú stanicu. Prípadne sa dá ísť aj cez Príjazdnú, ale to je menej pohodlnejšia trasa :)

Snímka_obrazovky_2020-12-19_o_19.11.13

Foto: Google Maps

Regionálne / prímestské spoje

Regionálne spoje sú vhodným rozšírením mestskej hromadnej dopravy a fungujú už roky. Sú súčasťou integrovanej dopravy BSK. Má to však ešte veľa nedoriešených otáznikov a v tejto súvisloosti je potrebné doriešiť aj vhodné nastavenie prepojenia regionálnych linik a liniek MHD s koľajovou dopravou.

Kde môžete vo Vajnoroch na prímestské spoje 525 a 527 nastúpiť?

  • na Roľníckej,
  • na Hospodárskej
  • pri MiÚ Vajnory,
  • na Pračanskej.
  • na ul. Pri Mlyne

Ako to celé funguje?

Hneď v úvode si povedzme, že prímestské linky využívajú tie isté zastávky ako MHD, preto nám nič nebráni v tom, aby sme okrem mestskej hromadnej dopravy využívali na prepravu do mesta aj regionálne spoje. Momentálne sú regionálne spoje využívané prevažne cestujúcimi z okolitých miest a obcí za účelom dochádzania za prácou do hlavného mesta a bratislavčania ich využívajú minimálne. Bratislavská hromadná doprava je súčasťou Integrovaného dopravného systému Bratislavského samosprávneho kraja. Málokto však vie, ako tento systém funguje. Pritom cena za prepravu na území Bratislavy je rovnaká ako cena cestovného lístka na MHD. Ak máte električenku, stačí ju priložiť k zariadeniu pre bezkontaktnú platbu, kde vám ju nasníma a vydá cestovný lístok s nulovou hodnotou. Prípadne si kúpite cestovný lístok priamo u vodiča a zaplatíte zaň presne toľko, ako by ste platili za cestu MHD. Do Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja sú zapojení viacerí dopravcovia: 

  • Dopravný podnik Bratislava (linky 1-212, linky N, linky X)
  • Slovak Lines (linky 215-740)
  • Železničná spoločnosť Slovensko (linky S8 – S70)

 

Platba_linka_525

 

Cestovny_listok_525

 

cesta_525kou

Popri tom, ako sa venujem jednotlivým dopravným riešeniam a cielene som sa osobne odviezla každým autobusom trasujúcim našu mestskú časť, aby som si na vlastnej koži preverila ako veci fungujú a kde sú nedostatky u jednotlivých spojoch. rada by som touto cestou poďakovala všetkým Vajnorákom, že ste boli ochotní zodpovedať moje otázky a podelili ste sa so mnou aj o svoje vlastné skúsenosti. Každý postreh je pre mňa dôležitý.

Aj napriek tomu že regionálne linky fungujú už dlhú dobu, bolo pre mňa prekvapujúce, že takmer nik (až na pár jednotlivcov) nevedel že okrem MHD môžu využívať aj regionálne spoje a reginálne linky). Vtedy som si uvedomila, že nie len Vajnorákom, ale všetkým Bratislavčanom by určite veľmi pomohla masívna video kampaň, ktorá by ozrejmila fungovanie rozšírených možností cestovania na území hlavného mesta. Preto som túto požiadavku predložila v Dopravnom podniku, ktorý sa obratom spojil s BIDkou a už na tomaj pracujú.  

Problémy prímestských spojov

Ľudia často ani nevedia, že na zastávke MHD stojí aj prímestský spoj, ktorý odvezie cestujúceho presne tak isto ak nie aj pohodlnejšie ako mestská hromadná doprava. Bohužiaľ, na zastávkových stojanoch momentálne nenájdete o reginálnych spojoch žiadnu zmienku. Stačilo by tam doplniť obdobné tabuľky ako majú mestské spoje, aby ľudia vedeli že aj prímestských autobusov sa na zastávkach MHD dočkajú. Sú tam namontované iba tabuľky s názvom zastávky a čísla spojov MHD, prípadne tabuľku či je zastávka na znamenia, alebo nie.

 

525_Hospodarska

 

BUS_linka_525_prichod

 

Grafikon_525_Hospodarska

 

Keď ale predsa len sa z bežne dostupných zdrojov dozviete že vaša zastávka slúži aj ako zastávka pre prímestské spoje, je samozrejmé že sa budete snažiť dopátrať priamo na mieste (na zastávke) odchodov takéhoto spoja. Cestovný poriadok prímestských spojov nájdete povedľa cestovných poriadkov liniek mestskej hromadnej dopravy. Avšak nečakajte že tie malé číslice prečítate :) 

Preto som navrhla viacero vylepšení a posunula ich na kompetentné orgány :)

Všetko čo som opísala vyššie sa dá v krátkej dobe jednoducho vyriešiť. Rada by som touto cestou veľmi pekne poďakovala Dopravnému podniku, ktorý sa mojich pripomienok zhostl a rokuje o nich s BIDkou. Teším sa, že v dohľadnej dobe dôjde na základe môjho podnetu k zjednoteniu cestovných poriadkov, ktoré dopomôžu k lepšej orientácii cestujúcich a veľmi by ma potešilo, ak by BIDka zabezpečila aj doplnenie tabuliek prímestských spojov. Veľkou pomocou pre cestujúcich je aj vynovená spoločná aplikácia. 

Aplikácia je zadarmo dostupná na:

Kam sa dostanete zo Železničnej stanice Vajnory?

Síce všetci Vajnoráci veľmi dobre vedia kam sa dá dostať zo Źelezničnej stanice Vajnory, ale tento článok je určený aj pre tých, ktorí sú tu noví, alebo tím, ktorí vlakmi nechodia :
Na Železničnej stanici Vajnory viete využiť vlakové spojenie S60, alebo S65, kde napríklad: 

  • vlakové spojenie S60 pojme cestujúcich z Rece, Senca, Veľkého Bielu, Bernolákova, Ivanky pri Dunaji, Vajnôr a Vinohradov až na Hlavnú stanicu
  • vlakové spojenie S65 zas obslúži cestujúcich zo Senca, Veľkého Bielu, Bernolákova, Ivanky pri Dunaji, Vajnôr a Predmestia, cez Nové Mesto až po Petržalku.

Vytváranie dopravných uzlov s napájaním na koľajovú dopravu je jedným z hlavných cieľov Bratislavského samosprávneho kraja, preto je dôležité túto zachádzku do spojov začleniť.

V akom stave sa nachádza riešenie začlenenia zachádzky na trase spojov 525, prípadne 527 na Železničnú stanicu Vajnory?

V polovici novembra som mala stretnutie s vicežupankou Bratislavského samosprávneho kraja za účelom využitia trasy liniek integrovanej dopravy 525, prípadne 527 pre potreby prepojenia  severnej časti Vajnôr so Železničnou stanicou vo Vajnoroch. Riešenie vidím v doplnení zachádzky na trase regionálnych spojov 525, prípadne 527 z ulice Pri Mlyne na Železničnú stanicu vo Vajnoroch.

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.