Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aké opatrenia čakajú na našich žiakov a učiteľov po príchode do školy?

Dátum: 03.09.2020
Autor: Monika Debnárová
Aké opatrenia čakajú na našich žiakov a učiteľov po príchode do školy?

Školy zabezpečia aby bola pri vstupe do budovy dostupná dezinfekcia rúk. Zákonný zástupca pri prvom nástupe dieťaťa do materskej, základnej a strednej školy predloží písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa, znova ho predloží, pokiaľ dieťa preruší dochádzku v trvaní viac ako 3 dni.

Milí Vajnoráci, bezstarostné dni voľna našich detí trávené v spoločnosti kamarátov a rodiny vystriedali dni, kedy budú vaše deti v rámci povinnej školskej dochádzky denne tráviť čas v školských laviach so svojimi spolužiakmi a učiteľmi.

Tento rok bol pre nás všetkých náročný a hrozba zvaná "Korona" zasiahla do životov každého z nás. Naše dospelácke životy sa od polky apríla postupne začal dostávať do normálu a teraz došiel čas, kedy nastáva zmena aj pre naše deti. Hrozba korony nie je minulosťou, preto je dôležité si aj naďalej chrániť svoje zdravie a doržiavať pravidlá na zabránenie jej šírenia. Veľmi pozitívne hoodnotím zabezpečenie otestovania pedagogického zboru na škole ešte pred zahájením využovacieho procesu. 

Za účelom zabezpečenia ochrany zdravia školoupovinných detí vydalo Ministesrvo školstva pri príležitosti nástupu detí do školy pokyny, ktoré nájdete tu: www.minedu.sk, V nadväznosti na vydané opatrenia musí každá škola zabezpečiť aby bola pri vstupe do budovy dostupná dezinfekcia rúk, časté a intenzívne vetranie a toalety musia byť vybavené mydlom a jednorazovými papierovými utierkami.

Aj naša Základná škola Kataríny Brúderovej vydala pre prvý školský deň pokyny pre rodičov, kde nastavila príchod detí prvého aj druhého stupňa, vrátane organizácie slávnostného aktu. Rodičom je vstup do budovy školy zakázaný. Zmeny vo vyučovacom procese sa prejavia hlavne pri delených predmetoch, pri vyučovaní telesnej výchovy, pri pohybe v škole a v školskom areáli.

Každý žiak musí priniesť v 1. deň

  • zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti
  • musí mať so sebou rúško, ktoré musí nosiť v interiéri školy mimo triedy, žiaci II. stupňa aj v triedach. Podľa usmernenia Ministerstva školstva budú počas prvých dvoch týždňov školského roka rúška v interiéri školy povinné pre žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov. Pre žiakov prvého stupňa základných škôl sú rúška odporúčané. 
  • Každý žiak absolvuje vstupný filter s meraním teploty. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať príznakom COVID-19, nesmie vstúpiť do priestorov školy. Ak sa u neho prejavia príznaky, bude umiestnený do samostatnej miestnosti, vyčlenenú pre potreby izolácie s tým, nasadenie rúška je u neho povinné.

Všetky opatrenia majú smerovať k implementácii odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR založené na princípe ROR – rúško, odstup, ruky.

STRAVOVANIE pre žiakov bude zabezpečené až od druhého školského dňa, t.j. od 3.9. 2020. Prebiehať bude formou čipoových výdajov. 

  • Školský rok sa začína 1. septembra 2020.
  • Školské vyučovanie sa začína 2. septembra 2020 (streda).
  • Vyučovanie podľa rozvrhu hodín sa začne 7. septembra 2020 (pondelok).
  • Školské vyučovanie v prvom polroku školského roka sa končí 29. januára 2021 (piatok).
  • Školské vyučovanie v druhom polroku sa začína 2. februára 2021 (utorok) a končí sa 30. júna 2021 (streda).

Kompletné informácie o opatreniach ÚVZ SR nádjdete tu: http://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/zmena_opatrenia_ruska_01_09.pdf

Zdoj: Ministerstvo školstva, ZŠ K. Brúderovej

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.