Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pozývam vás na sobotňajšie sadenie stromov (26.3.) na Sprinzlovom majeri

Dátum: 23.02.2022
Autor: Monika Debnárová
Pozývam vás na sobotňajšie sadenie stromov  (26.3.) na Sprinzlovom majeri

Milí priatelia, koncom marca pripravujeme spolu s hlavným mestom výsadbu stromov v lokalite Sprinzlovho majera, ktorá je súčasťou akcie "10000 stromov". Brigáda výsadby sa bude konať 26.3. od rána a vítaní ste všetci, ktorí chcete tejto dobrej veci pomôcť.

Milí priatelia, koncom marca pripravujeme spolu s hlavným mestom výsadbu stromov v lokalite Sprinzlovho majera. Brigáda sa bude konať 26.3. od 10.00 h. a vítaní ste všetci, ktorí chcete tejto dobrej veci pomôcť.

Zásadný víkend je opäť tu - zazelenajme spolu Bratislavu už 26. marca! ????
 
Aj vám chýbala vôňa čerstvo rozrytej hliny, potľapkanie po pleci po dobrom sadení a tie endorfíny, keď všade naokolo pribúdajú ďalšie a ďalšie malé a niekedy aj väčšie stromčeky? Vieme, nič sa tomu nevyrovná.
Preto do toho ideme po zime zas! Tentokrát to bude ešte viac hliny, ešte viac makačky, ale aj viac zábavy a ešte viac vás.
 
Čo vás čaká?
???? spolu s odborníkmi budeme sadiť až 600 sadeníc
???? 10 vzrastlých stromov
???? nebude chýbať menšie pohostenie
???? program pre deti aj dospelých
???? stretnutia s odborníkmi na zeleň v našom meste
 
????️ Kedy?
Sadiť budeme v sobotu 26. marca v dvoch turnusoch:
???? ranný 10:00 – 13:00
???? poobedný 13:30 – 16:30
???? Kapacita je obmedzená, na každý turnus sa bude môcť prihlásiť 60 dobrovoľníčok a dobrovoľníkov. Prihlásiť sa môžete na https://goout.net/.../10-000-stromov-zasadny-vikend.../sxhm (všetky typy vstupeniek sú bezplatné - pre prihlásenie na event je potrebné zvoliť si jednu z bezplatných vstupeniek).
 
????️ Kde?
Sadiť budeme v okolí Račianskeho potoka, ktorý sa nachádza medzi Šprinclovým majerom a mestskou časťou Vajnory (48.210633, 17.184646). Pôvodné druhy drevín lužných lesov z nížin tu citlivo doplníme divými formami jablone, hrušky, čerešne, moruše a druhmi ďalších plodiacich drevín. Táto kombinácia má vytvoriť prirodzený zdroj potravy a úkrytu pre organizmy v biokoridore, ktorým je Račiansky potok. Bude to krásne!
 
Prečo to robíme?
???? Stromy sú v meste nesmierne dôležité! Prinášajú lokálne ochladzovanie, zbavujú mesto zlých nádychov, sú domovom biologickej rozmanitosti, robia mesto prirodzene krajším a vďaka stromom sú naše ulice ešte aj tichšie. V rámci iniciatívy 10 000 stromov sme už teraz vysadili 20 000 sadeníc, 7 048 kríkov a 3127 vzrastlých stromov.
Počas jarnej výsadbovej sezóny ich budeme zas sadiť vo veľkom naprieč celým mestom a bude nám cťou, ak sa pridáte!
Tešíme sa na vás!

Navrhovaná výsadba v lokalite Račiansky potok, úsek 1 a 2 je súčasťou iniciatívy 10 000 stromov s cieľom obnoviť zaniknuté biokoridory medzi izolovanými biocentrami v krajinnej štruktúre extravilánu Bratislavy. Kritériom pri výbere vhodných plôch na tento druh výsadby bola snaha obnoviť pôvodné spoločenstvá drevín lužných vŕbovo-topoľových lesov a lužných lesov nížinného typu na vybraných lokalitách so zreteľom na migráciu a výmenu genetických informácií živých organizmov a ich spoločenstiev.

Na základe uvedených priorít bolo vybraných celkovo asi 10 plôch, z ktorých bola pre realizáciu v termíne jeseň/zima 2021 určená lokalita Račiansky potok, úsek 1 a 2 (pozemok úseku 2 je vo vlastníctve a priamej správe hl. mesta). Táto činnosť podporí územný systém ekologickej stability a jeho lokálne celky.

Navrhnutá výsadba v predmetnej lokalite pozostáva z dvoch typov sadeníc. Sadenice vzrastlé s obvodom kmeňa 8-12 cm budú usporiadané v rovnomernom rastri so zastúpením jedného druhu dlhovekej a jedného druhu krátkovekej dreviny. Tie budú tvoriť kostru výsadby doplnenú druhým typom sadeníc, tzv. „lesníckymi“ sadenicami s výškou 50 cm. U vzrastlých sadeníc predpokladáme ujatelnosť nie menšiu ako 80%. Svojim rastom majú postupne vytvárať priaznivejšiu mikroklímu pre rozvoj lesníckych sadeníc a majú ich chrániť pred prílišným presychaním v letných mesiacoch. Vplyvom náročnejších podmienok pre lesnícke sadenice v prvých rokoch po výsadbe, rátame s vyšším podielom strát, čo ale v konečnom dôsledku má zabezpečiť prirodzenú selekciu
a primeranú hustotu celej výsadby v dospelosti.

Lokalita Račiansky potok sa nachádza medzi Šprinclovým majerom a mestskou časťou Vajnory, čiže krajina má charakter rozhrania vidieka a otvorenej krajiny. Táto charakteristika ovplyvnila druhovú skladbu plánovanej výsadby. Pôvodné druhy drevín lužných lesov z nížin budú doplnené divými formami jablone, hrušky, čerešne, moruše a druhmi ďalších plodiacich drevín. Táto kombinácia má vytvoriť prirodzený zdroj potravy a úkrytu pre organizmy v biokoridore, ktorým je Račiansky potok.

Link na podujatie nájdete tu: https://www.facebook.com/events/1026887517865283?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22calendar_tab_event%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_calendar%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.