Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako sa vyvíja situácia ohľadom skateparku pre vajnorskú mládež

Dátum: 13.09.2020
Autor: Monika Debnárová
Ako sa vyvíja situácia ohľadom skateparku pre vajnorskú mládež

Milí vajnoráci, koncom minulého roku oslovili vajnorskí mládežníci ...

Milí vajnoráci, koncom minulého roku oslovili vajnorskí mládežnícinášho pána starostu - Michala Vlčeka so žiadosťou o vybudovanie ich vysnívaného skateparku. Tieto úžasné deti sa zháňali podpisy a snažili sa získať podporu pre vybudovanie vysnívaného skateparku aj medzi nami. Ak ste stretli vo Vajnoroch deti, ktoré zbierajú podpisy pre svoju petíciu za vybudovanie skateparku, tak to boli práve oni. 

Všetci máme svoje sny, no nie všetky sú reálne. Tento projekt však reálny je. Momentálne využívajú deti na skatovanie starú provizórnu dráhu z bývalého detského ihriska a svojpomocne vyrobené prekážky. Pre každého rodiča je veľmi dôležité ako jeho deti trávia svoj voľný čas. Ak im vytvoríme vhodné podmienky a priestor na voľnočasové aktivity, nebudú tráviť  svoj voľný čas pred počítačom, alebo iným nevhodným spôsobom.
 
3. septembra 2020 sme ich boli s Jankou Besedovou pozrieť na miesto, kde trénujú. Na stretnutí nám deti nadšene ukazovali svoje plány, vysvetľovali kde aký skatepark je, čo to stojí, čo všetko k tomu potrebujú, ... skrátka sršalo z nich obrovské nadšenie. Dokonca aj u pána starostu už boli. Potešilo ma, keď som zistila, že z deí, ktoré kedysi chodili do mojich denných táborov vyrástli tak šikovní jedinci. Rodičia na ne môžu byť právom hrdí. 
 
Musím priznať, že veľmi ma očarilo to ich zanietenie a snaha vydobiť si niečo pre seba. Preto sme ani na okamih nezaváhali a rozhodli sme sa im pomôcť im a to nie len svojim podpisom a tak Janka Besedová ešte v ten večer zavesila info o petícii na web stránku a ja na moju web stránku. Správa o šikovných deťoch sa veľmi rýchlo rozšírila a podpisy začali pribúdať :)
 
Sííce sme len v začiatkoch, ale verím že postupne sa krok po kroku dostaneme k cieľu. Nakoľko priestor športového areálu Alviano sa plánuje využiť na športovú halu, navrhli sme starostovi niekoľko vhodných priestorov na vybudovanie skateparku, Väčšina z nich však je vo vlastníctve súkromných osôb, nakoľko Vajnory nedisponujú vhodnými pozemkami. 
  • priestor na rohu malého futbalového ihriska (potrebné rokovanie s vlastníkom)
  • miesto pri zbernom dvore pri prekládkovej stanici ( potrebné rokovanie so železnicami)
  • popri Príjazdenej ulici v časti kde je starý železničný skald (tiež je potrebné rokovanie so železnicami)
  • pozemok pod vajnorským nadjazdom v tom Učku pri schodoch.
  • pozemok popri Rybničnej, ktorý je plánovaný ako občianska bvybavenosť äpotrebné dohodnúť s vlastníkom)
  • pozemok na Šprinclovom majeri (ide o mestský pozemok, treba ale preveriť prístup)

Všetky navrhované alterantívy však treba preveriť s vlastníkmi pozemkov, vrátane preverenia ich prístupu pre deti a zabezpečenie ich bezpečnosti, čo zabezpečí ten najpovolanejší - pán  starosta Michol Vlček. 

Od vtedy ako sme to začali komunikovať na verejnosti prebehlo viacero rokovaní ku skateparku priamo aj s pánom starostom.

7. septembra priniesli chlapci pánovi starostovi na Miestny úrad svoje návrhy čo by tam chceli, ako si to predstavujú a starosta má dať priestor, kde by sa to mohlo urobiť. Boli fakt úžasní. Páči sa mi že presne vedia čo chcú. Na stretnutí dostali prísľub od pána starostu -  že na skatepark zoženie pozemok. Nie je to však ľahké, lebo na pozemku bude potrebné umiestniť miesto zeminy betónovú masu skateparku. 

Na piatkovom stretnutí 11. 9. prišiel za chlapcami projektant, ktorý sa výstavbou Skateparkov zaoberá a zozbieral od nich všetky informácie o potrebách a požiadavkach na prkážky, dráhu, rozlohe a podobne. Na stretnutí sme sa dohodli, že keď pán starosta oznámi kde bude možné skatepark vybudovať, bude jasný aj  jeho tvar, rozloha a umiestnenie, môže sa začať s prípravou štúdie a vypracovaním rozpočtu. Nasledovať bude vypracovanie projektovej dokumentácie, vybavovanie stavebných povolení, verejné obstarávanie, podanie projektu na prefinancovanie a realizácia. Alternatívy možného umiestnenia skateparku preveruje pán starosta. 

zatiaľ nie je určený ďalší termín stretnutia, nakoľko samospráva hľadá vhodný pozemok na jeho umiestnenie. 

Financovanie navrhujem cez projekt na vybudovanie športovísk na Magistráte, v kombinácii s dotáciami z Bratislavského samosprávneho kraja na podporu športu, príspevkom z mojich poslaneckých priorít ako mestskej poslankyne, spolufinancovaním mestkou čsťou a finančnou podporou podnikateľskej obce. 

Takže držte chlapcom palce. 
Krásny deň vám prajem
Monika

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.