Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dopravný podnik pokračuje vo výmene vozového parku. Budúci rok budú v Bratislave jazdiť nové električky

Dátum: 28.03.2022
Autor: Monika Debnárová
Dopravný podnik pokračuje vo výmene vozového parku. Budúci rok budú v Bratislave jazdiť nové električky

Dopravný podnik Bratislava podpísal zmluvu na nákup nových jednosmerných električiek.


Spolu s rozširovaním električkovej dopravy, nosného dopravného systému v Bratislave, DPB modernizuje aj svoj vozidlový park. Na základe výsledku verejného obstarávania podpísal rámcovú zmluvu na nové bratislavské električky s bohatou výbavou, čím sa zväčší prepravná kapacita v električkovej sieti.

Pôjde o jednosmerné električky Škoda ForCity Plus 29T3 s dĺžkou viac ako 32 metrov, pre 1 000 mm koľajnicový rozchod, s kapacitou minimálne 240 cestujúcich. Dopravnému podniku ich dodá spoločnosť ŠKODA TRANSPORTATION a.s., pričom tento nákup bude financovaný z fondov EÚ, na poskytnutie ktorých DPB uzatvoril minulý rok s Ministerstvom dopravy a výstavby SR Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku.

„Cestujúci sa čoskoro odvezú ďalšími modernými električkami, ktoré sú im z premávky už dobre známe. Do výbavy však dostanú nové prvky, čím posunieme cestovanie MHD opäť na vyšší level. V dopravnom podniku sa snažíme efektívne čerpať všetky externé zdroje, ktoré sú k dispozícii na rozvoj mestskej hromadnej dopravy. Som preto rád, že po nových informačných tabuliach a prístreškoch na zastávkach, či trolejbusoch, obnovíme prostredníctvom eurofondov aj vozidlový park električiek, vďaka čomu ušetríme finančné prostriedky hlavného mesta,“ povedal Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB a.s.

Oproti rovnakým električkám, dodávaných v rokoch 2015 a 2016, bude karoséria vozidiel tuhšia a svetlá nahradené za plne ledkové. Električky dostanú do výbavy výkonnú automatickú klimatizáciu, informačný systém s prestupmi v reálnom čase, farebné vonkajšie displeje, úplne nový kamerový systém, systém automatického počítania cestujúcich (APC), WiFi, USB nabíjačky a moderný interiér s nerezovými madlami a tyčami. O tepelný komfort vo vnútri vozidla sa tiež postarajú tónované sklá so slnečnou ochranou.

DPB v najbližších dňoch zadá výrobcovi objednávku na prvých 20 kusov. Tie by mali byť dodané do konca roka 2023.

Zdroj: DPB

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.