Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vajnorské tradície

Vajnory sú preslávené prekrásnym vajnorským ornamentom, ktorý je ako prvok zapísaný do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Nájdete ho na priečeliach domov, v interiéroch, vajnorských krojoch, výšivkách, keramike, alebo krasliciach. Dokonca sa dostal aj na poštovú známku.

Vďaka našim miestnym kultúrnym spolkom Podobenke a Vajnorskému okrášľovaciemu spolku sa ornament dostáva do povedomia a zaslúžili sa aj o jeho rozvoj. Zásluhu na jeho rozvoji mali miestne predkresľovačky vzorov – pisárky, ktoré boli zároveň autorkami výšiviek a malieb. Vo Vajnoroch bola ich najtvorivejšou predstaviteľkou Katarína Brúderová (1882 – 1964).

Ornament môžete vidieť na viacerých domoch, keď prechádzate Vajnrami. Najznámejší je na dome pri kaplnke a najväčší ornament nájdete na vajnorskom kultpúnom dome, ktorý navrhla Kristína Rožňovcová a maľovali ho členovia miestneho spolku - Podobenka.

Vajnorský ornament sa nachádza aj na vajnorských krojoch, ktoré sú vyšívané s motívmi vajnorského ornamentu. Členovia nášho Vajnorskéhío okrášľovacieho spolku si obliekajú pri sviatočných príležitostiach a oslavách a reprezentujú v nich Vajnory na podujatiach v rámci celého Slovenska, ale aj v zahraničí. Vajnorské kroje patria k najkrajším v širokom ďalekom okolí.

Okrem vajnorského ornamentu a krojov sú Vajnory známe aj vynikajúcim vínom, ktoré v minulosti dodávali kráľovskému dvoru. Aj ten samotný názov ich predurčuje k tomu, aby sa mohli pýšiť uchovávaním vinohradníckych tradícií a výrobou výborného vína, ktoré sa dopestováva vo Vajnorských vinohradoch na úpätí Malých Karpát.

Najväčším producentom vína je miestne Poľnohospodárske družstvo, ktoré funguje až do dnes. Okrem vína sa venuje aj poľnohospodárstvu a chovu dobytka.