Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vyhodnotenie pilotného projektu vrecového zberu triedeného odpadu

SÚBOR
Dátum: 03.12.2020
Autor: Monika Debnárová
Vyhodnotenie pilotného projektu vrecového zberu triedeného odpadu

Mesto vykonalo prieskum spokojnosti občanov s novým systémom triedeného zberu, na základe ktorého tento spôsob zberu zavedie od februára 2021 v ďalších troch mestských častiach: v Rači, Novom Meste a Ružinove a od septembra 2021 v ostatných mestských častiach Bratislavy.  

Milí Vajnoráci, v auguste 2020 Bratislava spustila prvú etapu nového spôsobu zberu papiera a plastu zbieraného spolu s kompozitnými a kovovými obalmi formou vrecového zberu s odvozom priamo spred rodinných domov. 

Prvú etapu projektu odskúšalo mesto v siedmich mestských častiach. Odvtedy mesto sledovalo správnosť triedenia a čistoty triedeného odpadu, čistotu životného prostredia na bývalých zberných hniezdach či mieru zapojenia domácností do vrecového zberu. 

Výsledné dáta mesto s ohľadom na prieskum spokojnosti občanov s novým systémom zberu spracovalo do vyhodnotenia 1. etapy realizácie, na základe ktorého tento spôsob zberu zavedie od februára 2021 v ďalších troch mestských častiach: v Rači, Novom Meste a Ružinove a od septembra 2021 v ostatných mestských častiach Bratislavy.  

Analýza nám zároveň ukázala, že v rámci novo zavedeného vrecového zberu je znečistenie vytriedeného plastu len 11 %, kým pri systéme zberných hniezd bolo znečistenie až 38 %. Znečistenie papiera v modrých vreciach je 4 %, pričom pri systéme zberných hniezd bolo až 16 %. 

Keďže respondentky a respondenti prieskumu najviac uvádzali medzi návrhmi na zlepšenie systému

  • častejší odvoz odpadu, 
  • dopyt na viac vriec a
  • možnosť využívania zberných nádob,

dôjde k zmene frekvencie zberuvletných mesiacoch (jún, júl aaugust) z pôvodného intervalu 1x za mesiac na dvojtýždňový. Aj napriek tomu som stále presvedčená že mesačný zvoz je nepostačujúci, preto som požiadala Magistrát o zhustenie intenzity zvozov počas celého roka na dvojtýždňový interval a verím že sa mi to do ukončenia druhej etapy podarí presadiť.

Takisto sa do domácností sa v rámci dopytu dodá zvýšený počet modrých vriec na papier z pôvodných 25 na 26 ks/rok a žltých vriec pre plasty, kompozitné obaly a kovy z pôvodných 25 na 32 ks /rok

Nakoľko v OLO, a.s. prispôsobilo harmonogramy zvozov tak, aby zahŕňali aj čas na vyťahovanie znádob, obyvatelia budú môcť od januára 2021 vykladať vdeň zvozu vrecia s triedeným zberom aj vo vlastnej zbernej nádobe. Vrecia vnádobe musia byť uzatvorené, resp. zaviazané aodpad vo vreciach môže byť len ten, ktorý do nich patrí vzmysle VZN. Nádoba by mala byť vmaximálnom objeme 240 l afarebne zhodná sfarbou vreca.  (Zdroj: Magistrát)

Viac sa dočítate v tlačovej správe

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
TS_Bratislava vyhodnotila prvú etapu zmeny systému zberu triedeného odpadu Veľkosť: 36.2 kB Formát: docx Dátum: 4.12.2020

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.