Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prečo som sa rozhodla vstúpiť do politiky a čo sa mi za uplynulé obdobie podarilo

VIDEO
Dátum: 11.09.2022
Autor: Monika Debnárová
Prečo som sa rozhodla vstúpiť do politiky a čo sa mi za uplynulé obdobie podarilo

predvolebný rozhovor o zrealizovaných projektoch

Rozhovor v TV Bratislava o tom prečo som sa rozhodla pred 4 rokmi vstúpiť do komunálnej politiky a čo sa mi za uplynulé obdobie podarilo vo Vajnoroch ako poslankyni zrealizovat.

Prečo som sa rozhodla vstúpiť do politiky

Pretože ma práca pre ľudí ma skutočne baví, rozmýšľala som nad tým už dlhšie. Keďže som robila na viacerých verejných projektoch, zdalo sa mi prirodzené investovať svoju energiu do projektov pre mestskú časť, kde žijem.

Veľmi som si želám ukázať ľuďom aké majú Vajnory možnosti a hlavne, čo všetko sa dá pre nich urobiť - keď sa chce...

Prvý krát som kandidovala minulé volebné obdobie ako nezávislá kandidátka na poslankyňu do miestneho a aj do mestského zastupiteľstva. Vedela som, že to nebude ľahké dostať sa medzi poslancov, ktorí tam sú už niekoľko volebných období.

Vedela som, že keď dám zrkadlo tým, ktorí berú poslanectvo iba ako funkciu a nie ako službu ľuďom, nebudú z toho nadšení. Možno si to ľudia neuvedomujú, ale komunálna politika veľmi ovplyvňuje kvalitu nášho každodenného života. Aj preto sa veľmi teším, že medzi terajšími kandidátmi budú konečne nové tváre, nezaťažené historickými väzbami a medzirodovými krivdami. Vajnory musia byť pre všetkých bez rozdielu či sa tu človek narodil a žeije tu od nepamäti, alebo le pár rokov.

Minulé voľby som mala silných protikandidátov, za ktorými boli vtedy silné strany, no aj napriek tomu sa mi podarilo presadiť. Myslím, že ľudia si všimli že mám ako jediná zmysluplný program, viem presne čo Vajnory potrebujú, a že som správne tvrdohlavá na to, aby som to všetko čo som si pre Vajnory naplánovala, aj presadila :)

Za najdôležitejšie považujem vyriešenie dopravy v našej mestskej časti. Aby sa ľudia z Vajnor dokázali pohodlne dostať z Vajnor do mesta a späť. Naša mestská časť dlhodobo trpí náporom áut zo susednej obce a obchvat D4R7 nám priniesol iba čiastočné odľahčenie dopravy. Bohužiaľ, čochvíľa nás čaká ďalší nápor z ďalšej výstavby v Chorvátskom Grobe, kde má v prvej fáze projektu Park city pribudnúť 7000 obyvateľov.

V rámci pohybu v intraviláne našej mestskej časti som rada že sa osvedčil bikesharing, ktorý využívajú ľudia hlavne pri presune na stanicu, alebo do susednej Rače.

Riešenie nášho dopravného problému vidím v električke. Aj preto sa teším, že sa mi podarilo ako mestskej poslankyni pokročiť vo vzťahu k zapracovaniu územnej rezervy pre električku, ktorá zokruhuje našu mestskú časť so Zlatými pieskami a Račou. K tomuto projektu som dala z mojich poslaneckých priorít z rozpočtu mesta vypracovať dopravný prieskum a teraz STU pracuje na preverovaní technického riešenia trás pre zokruhovanie nášho územia s Račou a Zlatými pieskami. Cieľom je dostať územnú rezervu pre túto elektriičkovú trasu do územného plánu mesta. V októbri budú hotové návrhy technického riešenia. Aby sa dostali do najbližších zmien a doplnkov územného plánu, ešte musia získať podporu našej mestskej časti a následne aj mestského zastupiteľstva.

Čo sa mi za uplynlé obdobie podarilo?

Aj napriek pandémii sa mi podarilo splniť takmer všetko, čo som si predsavzala. Cielene som na tom po celý čas pracovala. Okrem toho sa mi podarilo rozbehnúť viacero projektov vo Vajnoroch aj nad rámec mojich predsavzatí.

Aj napriek tomu že som vo Vajnoroch vnímaná ako opozičná poslankyňa, po celý čas som podporovala všetky zmysluplné projekty, s ktorými naša mestská časť prichádzala. Niektoré majú omeškanie a iné sa nakoniec ani nezrealizovali, ale zámer bol dobrý. (seniordom, športová hala, pumptrack mešká s otvorením)

Úspešná som bola v presadzovaní množstva vecí v prospech našej mestskej časti, ako napríklad

Z mestského rozpočtu sme pre Vajnory odsúhlasili 

  • + 45tisíc na pumptrackovú dráhu
    • https://www.monikadebnarova.sk/novinka/21740/dnes-sme-na-mestskom-zastupitelstve-odsuhlasili-45-tisic-eur-na-pumptrackovu-drahu-pre-vajnorske-deti
  • + 85tisíc na novú ľadovú plochu.
  • ďalších 40tisíc z PP išlo na opravu chodníka pri škôlke a na chodník K. Brúderovej.
  • presadzovala som vybudovanie vodovodu na ulici Za Humnami. Postupne sa darí vďaka zmene vedenia v BVSke dobudovávať aj kanalizáciu.

Vďaka spolupráci s obyvateľmi Vajnor, ktorí sa zapojili do môjho dotazníka sa mi podarilo:

  • presadiť zintenzívnenie frekvencie odvozu triedeného odpadu z mesačného intervalu na dvojtýždenný.
  • v najbližšom období bude doplnené aj verejné osvetlenie na Príjazdnej ulici.  

Popri bežných poslaneckých úlohách a činnostiach som pracovala aj na viacerých projektoch pre ľudí. Financovanie projektov a dobrovoľníkov získavam z grantov a dotácií.

V novembri sa dočkáme aj oficiálneho otvorenia Rodinného centra v Parku pod lipami, ktoré sme zraidili spolu s Klubom rodičov a detí Vajnory.

Je toho však aj oveľa viac. Kompletné zúčtovanie môjho štvorročného obdobia predstavím po oficiálnom vyhlásení kandidátov. 

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.