Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Informácie k celoplošnému novembrovému testovaniu vo Vajnoroch

SÚBOR
Dátum: 30.10.2020
Autor: Monika Debnárová
Informácie k celoplošnému novembrovému testovaniu vo Vajnoroch

Zajtra (31.10.) začína prvé celoslovenské plošné testovanie na COVID-19, ktoré bude prebiehať v termíne od 31.10. - 1.11. 2020 v čase od 7.00 - 12.00 a od 13.00 - 18.00 a od 19.00 - 21.30 hod. 

Milí Vajnoráci,

keďže ste sa ma viacerí pýtali na priebeh zajtrajšieho testovania, pokúsila som sa vám nižšie zhrnúť základné informácie z viacerých dostupných zdrojov našej mestsklej časti.

Zajtra nás čaká prvé celoslovenské plošné testovanie na COVID-19, ktoré bude prebiehať v termíne od 31.10. - 1.11. 2020 v čase od 7.00 - 12.00 a od 13.00 - 18.00 a od 19.00 - 21.30 hod. 

O celoplošnom testovaní rozhodla Vvláda  SR a jej vykonanie bolo prenesené na mestské časti, ktoré ju budú zabezpečovať v spolupráci s vojakmi, zdravotníkmi a doborvoľníkmi. Aj napriek denne meniacim sa informáciám vynaložili mestské časti všetky svoje dostupné ľudské aj materiálne zdroje (od vybavenia odberných miest, cez rozloženie stanov v priestore, zabezpečenia stravovania, ochranných pomôcok, až po synchornizáciu s armádou, zdravotníkmi a dobrovoľníkmi), aby cez víkend zabezpečili úspešný priebeh nariadeného celoplošného testovania, vrátane zabezpečenia ochranných pomôcok za čo majú môj veľký obdiv.

Urobili tak preto, aby umožnili čo najväčšiemu počtu obyvateľov úspešne sa otestovať, v'daka čomu sa následne budú môcť vyhnúť obmedzeniam, ktoré budú platiť pre tých, ktorí test nepodstúpia.

Testovanie bude dobrovoľné a budú sa na ňom môcť zúčastniť všetci od 10 rokov (nielen obyvatelia s trvalým pobytom vo Vajnoroch) ZŤP, onko pacienti, tehotné ženy a rizikové skupiny občanov majú pri odberoch prednosť.

Tí, ktorí sa testovania nezúčastnia bude pre nich platiť zákaz vychádzania. Zákaz vychádzania nebude platiť pre tých, ktorí budú mať v prvom testovaní negatívny výsledok RT-PCR testu (platí aj pre negatívne testy vykonané po 30.10.2020 po 8.00) alebo ak dôjde k ukončeniu zákazu vychádzania na celom Slovensku.

Na vykonanie testovania boli vo Vajnoroch zriadené viaceré odberné miesta:

  • Dom kultúry v Parku pod lipami (3 odberné miesta)
  • Miestny úrad, Roľnícka 109 (1 odberné miesto v exteriéri)
  • Rybničná 61, parkovisko (1 odberné miesto v exteriéri)

Priestory v ktorých sa budú vykonávať odbery budú dezinfikované pred, počas aj po testovaní a sú navrhnuté tak, aby sa v nich testovaní zdržali len na čas nevyhnutný k vykonaniu testu. Všetok personál na odberných miestach bude vopred testovaný a vzorky vám budú odoberať iba zdravotníci. Na bezpečné rozostupy medzi čakajúcimi na otestovanie budú dohliadať dobrovoľníci a na dodržiavanie pravidiel bezpečnostné zložky. Otestovať sa budete môcť ktoromkoľvek odbernom mieste.

Obdivujem všetkých, ktorí toto náročné testovanie národa zabezpečujú. Samosptávy odviedli obrovský kus práce. Preto som sa aj ja rozhodla pomôcť im aspoň tým, že sa testovania zúčastním aj ja ako dobrobvoľníčka a to v sobotu i nedeľu od 14.30 hod. až do záverečnej.  Pridelená som bola Rybničnú. 

!!! Nezabudnite si so sebou na testovanie priniesť občiansky preukaz a deťom, ktoré nemajú občiansky preukaz kartičku poistenca!!!

A takisto z hygienických dôvodov odporúčam, aby ste si doniesli vlastnú vreckovku.

Novinkou je aj online monitorovanie odberných miest kamerami, ktoré zabezpečila naša mestská časť preto, aby si ľudia vedeli cez internet naplánovať čas návštevy odberného miesta a vyhnúť sa tak prípadnému čakaniu. 

Obsadenosť jednotlivých odberných miest môžete sledovať tu:

https://odbernemiesta.sk/mesto/bratislava-vajnory?fbclid=IwAR1U_rQroh64TVdwNH2ocStLqejA4OuAAkMvHVNobxnB_nyj9VB29EkAAqo

Okrem bežných komunikačných prostriedkov, ktorými je web stránka mestskej časti, miestny rozhlas, či facebook spustila naša mestská časť pred niekoľkými týždňami aj novú aplikáciu. Aplikácia je dostupná pre androidy aj iOS a v týchto dňoch vám môže byť veľmi dobrou pomôckou. Odporúčam vám jej stiahnutie. Link nájdete nižšie

Na obrázku môže byť: telefón, text, v ktorom sa píše „15:21 Bratislava Vajnory Aktuality Meniny Maximilián Koloman Zvozovy kalendár Mobilná aplikácia Vajnory Kultúra sport Farské oznamy Podnety občanov Vajnorské novinky 8/2020 AKTUÁLNE INFORMÁCIE K PLOŠNÉMU TESTOVANIU Ankety mobilná Vajnory Prevažne zamračené, občasny d... zajtra revažne občasny d... Kontakty užitočné linky telefonne zoznamy, užitočné linky iOS“

Zdroj: vajnory.sk, fcb Vajnory - dedina v meste, mobilná aplikácia mestskej časti
 
Ak chcete vedieť aké platia pravidlá pre otestovaných, i neotestovaných, kliknite na:

Pokiaľ by došlo k akýmkoľvek problémom, albo zdržaniam, buďte prosím trpezliví a držme si všetci palce aby sme to všetci zvládli v zdraví. Pekný víkend vám želám :)

Monika

--------

K celoplošnému testovaniu vydali vyhlásenie aj starostovia a starostiky s primátorom. Nájdete ho nižšie v prílohe.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
TS_Vyhlasenie starostiek, starostov a primátora pred plošným testovaním Veľkosť: 33.4 kB Formát: docx Dátum: 30.10.2020

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.