Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Socha pozláteného Archanjela Michala zápasiaceho s drakom z Michalskej veže bude na nádvorí Starej radnicie iba do nedele

Dátum: 01.10.2022
Autor: Monika Debnárová
Socha pozláteného  Archanjela Michala zápasiaceho s drakom z Michalskej veže bude na nádvorí Starej radnicie iba do nedele

Pozlátenú sochu Archanjela Michala zápasiaceho s drakom z Michalskej veže, nájdete na nádvorí Starej radnicie. 

Milí Vajnoráci, ak by ste mali záujem využiť jedinečnú príležitosť obzrieť si pozlátenú sochu Archanjela Michala zápasiaceho s drakom z Michalskej veže, nájdete ju v Starej radnici. Bude tam až do nedele 2. októbra, kedy ju odnesú v sprievode na síávnostné vylloženie na Michalskú vežu.

Archanjel Michal sa túto nedeľu vracia na Michalskú vežu

Aké predmety a listiny boli vložené do časovej schránky

Nové dokumenty vložené do časovej schránky zachovávajú kontinuitu a tradíciu, pričom sa inšpirovali pôvodnýcm obsahom a formou. Nový odkaz sa inšpiruje textom z roku 1758 a znie: „Pod záštitou Hlavného mesta SR Bratislavy bola veža obnovená. Nech je táto veža symbolom našej úcty k minulosti a nech slúži ľuďom súčasnosti i budúcnosti.“ Druhá pamätná listina, podobne ako v minulosti, uvádza zoznam členov mestskej rady a členov mestského zastupiteľstva. Nadväzuje na staršie zoznamy širšej a užšej mestskej rady. Obsahuje aj básne od dvoch súčasných autorov: Mily Haugovej a Ivana Štrpku, ktorí momentálne patria k najprekladanejším slovenským autorom. 

Snímka_obrazovky_2022-10-01_o_15.53.13

Foto Standard.sk

Program - Vynesenie sochy sv. Michala na Michalskú vežu 

  • Ráno 2. októbra – rozkladanie sochy Archanjela Michala na nádvorí bratislavskej Starej radnice
  • do 11:00 – časti sochy budú naložené na korbu slávnostne vyzdobeného auta s logom mesta a pripravené na prevoz,
  • o 12:00 – začína slávnostný sprievod od Starej radnice k Michalskej veži
  • od cca 12:20 – pod Michalskou vežou bude socha po častiach pomocou kladky vytiahnutá na jej vrhol,
  • na veži počas vyťahovania a inštalovania sochy prebiehajú rozhovory moderátora s odborníkmi (Klarisky Diškurz – múzejný špeciál)
  • verejnosť bude môcť dianie na veži sledovať na viacerých obrazovkách,
  • po ukončení inštalácie sochy Archanjela Michala na vrchole Michalskej veže bude do hlavy sochy vložená replika pôvodnej časovej schránky s novým obsahom.
  • proces skladania a inštalácie sochy bude trvať odhadom od 2 do 4 hodín (cca do 16:30).

Socha archanjela Michala bola sňatá z Michalskej veže po 175 rokoch. Práce na rekonštrukcii Michalskej veže začali v novembri 2020 a ešte stále pokračujú. Trvať by mali 18 mesiacov. Po skončení rekonštrukcie má vzniknúť v jej priestoroch nová stála expozícia a zachovaná zostane aj vyhliadka. Veža je najzachovanejšou časťou mestského opevnenia a patrí medzi tri najnavštevovanejšie lokality pod správou Múzea mesta Bratislavy.

Michalská veža bola postavená ešte koncom 14. storočia, keď bola súčasťou mestského opevnenia. Jej dnešná podoba pochádza z 18. storočia. Socha archanjela Michala od významného prešporského majstra Petra Ellera bola v roku 1758 osadená na helmicu – dodnes zachovalú barokovú strechu Michalskej veže. Bola niekoľko krát obnovovaná a počas pslednej rekonštrukcie v roku 1845 bola do plastiky vložená aj časová schránka. Obsah časovej schránky bolo možné vidieť aj v rámci krátkej inštalácie v Múzeu mesta Bratislava.

Video z otvorenia časovej schránky nájdete tu:

 

Následne v týždni od 26. septembra do 2. októbra sa uskutoční séria podujatí MMB s názvom Týždeň s Michalom.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.