Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vajnorský okrášľovací spolok odhalil svetu vajnorský poklad

Dátum: 22.12.2020
Autor: Monika Debnárová
Vajnorský okrášľovací spolok odhalil svetu vajnorský poklad

Vajnorský okrášľovací spolok, ktorý pre vás pripravil prekrásnu videoprezentáciu nášho najvzácnejšieho vajnorského pokladu - Vajnorského ornamentu.

Milí priatelia, Vajnory sú známe nie len vďaka uchovávaniu a rozvíjaniu svojich tradícií, ale aj vďaka miestnym spolkom, ktoré našu mestskú časť úspešne reprezentujú už niekoľko desaťročí.

Vajnorský okrášľovací spolok už od svoho založenia reprezentuje naše prekrásne Vajnory a ich tradície nie len doma, ale i v zahraničí.Vajnorský okrášľovací spolok je známy nie len svojim tancom a spevom, ale spájaný je aj s veľmi úspešným verejným podujatím "Maľované Vajnory", kedy za noormálnych okolností organizuje počas posledného novembrového víkendu náučný chodník po vajnorských domácnostiach za krásami vajnorského ornamentu. Nikde na svete nenájdete krajšie kroje ako sú vajnorské. Tie originálne sa dedia z generácie na generáciu. Sú zdobené vajnorským ornamentom, ktorý je zaradený medzi kultprne dedičstvo Slovenska. Niektoré sú vyšívané aj zlatými niťami. Podľa toho sa v minulosti dalo rozlíšiť, ktorá nevesta pochádza z bohatšej rodiny. 

Vajnorský okrášľovací spolok, ktorý pre vás pripravil prekrásnu videoprezentáciu nášho najvzácnejšieho vajnorského pokladu - Vajnorského ornamentu. Vajnorský ornament je od roku 2016 zapísaný do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a aj vďaka členom Vajnorského okrášľovacieho spolku sa pri pozeraní dokumentu môžete pokochať jeho krásou ????

Aj tento rok sa budete môcť tohoto úspešného podujatia zúčastniť, avšak vzhľadom na proptipandemické opatrenia si ho budete môcť pozrieť tento krát iba online. 

Videjko vzniklo aj vďaka podpore kolegov v predstavenstve Bratislava Tourist Board v rámci projektu "Turistom vo vlastnom meste", ktorý vznikol v čase korona krízy s cieľom identifikovať vzácnosti mestských častí a priblížiť ich nie len obyvateľom Bratislavy a okolia, ale aj návštevníkom prichádzajúcim do Bratislavy z rôznych kútov sveta. 

Video sa spustí po kliknutí na obrázok

vos_malovane_vajnory_ruska

Zdroj: Maľovane vajnory, Vajnorský okrášľovací spolok

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.