Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na železničnej stanici vo Vajnoroch našli ohromný rádioaktívny TREZOR

Dátum: 23.01.2023
Autor: Monika Debnárová
Na železničnej stanici vo Vajnoroch našli ohromný rádioaktívny TREZOR

Vo Vajnoroch na železnčnej stanici našli viacero kontaminovaných materiálov, z ktorých najťažším bol trezor vážiaci až 442 kilogramov,

Vo Vajnoroch na železnčnej stanici našli viacero RMNPsúčiastok vojenskej a poľnohospodárskej techniky, rôzne časti potrubí alďalše iné  kontaminované materiály. Najťažším RMNP bol trezor, ktorý vážil až 442 kilogramov,“ uviedla Žiaková.

Spoločnosť dohľadanie, identifikáciu a zdokumentovanie RMNP zabezpečuje priamo na mieste nahláseného výskytu v spoluprác so zložkami ministerstva zdravotníctva, dopravy a vnútra. Zvyčajne sa nachádzajú v zberných surovinách alebo u spracovateľov železného šrotu.

Následne bude materiál po jeho zdokumentovaní prepravený na ďalšie nakladanie do JAVYS. Tie, ktoré spĺňajú limity pre uloženie v Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO), sa priebežne spracovávajú a upravujú do bezpečnej formy do vláknobetónových kontajnerov a následne sú prepravené do RÚ RAO na uloženie. Tým je zabezpečené ich definitívne odizolovanie od životného prostredia. (Zdroj: Bratislava dnes 24)

Foto: ilustračné

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.