Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aká nás čaká budúcnosť vo vzťahu k novým pravidlám pre utlmenie klimatických zmien, nariadených Európskou úniou?

Dátum: 18.10.2022
Autor: Monika Debnárová
Aká nás čaká budúcnosť vo vzťahu k novým pravidlám pre utlmenie klimatických zmien, nariadených Európskou úniou?

Bruselskí europoslanci pripravujú pravidlá pre zavedenie elektromobilov s cieľom utlmiť spaľovacie motory.

Zmeny v pravidlách, tzv. reforma sa nebudú týkať iba bežných občanov, ale aj firiem. Bruselskí europoslanci pripravujú pravidlá pre zavedenie elektromobilov s cieľom utlmiť spaľovacie motory. Zmeny sa budú týkať aj obmedzenia rýchlosti v mestách na 30 km/ hod., ale aj zavedenia výhodnejších sadzieb za diaľničné známky, či mýto pre nízkoemisné / bezemisné vozidlá. 

Novinkou bude aj jednodňová diaľniičná známka v celej európskej únii, tzv. Eurovignety. Zavedená musí byť do roku 2024 a jej cena sa bude odvíjať od toho, či máte auto s naftovým, benzínovým, alebo hybridným pohonom. V preklade to znamená, že čím viac budete znečisťovať ovzdušie, tým budete viac platiť. 

Prvou novinkou pre firmy v tejto oblasti bude zavedenie elektronického mýta EETS, ktorý nahradí existujúci mýtny systém SkyToll. Prechod medzi systémami má byť hotový do konca roku 2023, pričom určitú dobu budú fungovať určitý čas súbežne, aby mohli dopravcovia medzi systémami zmigrovať.  Parametre pre výber mýta by sa podľa NDSky meniť nemali. 

Ďalším novým pravidlom, ktoré sa mení je, že firmy dostanú lízing iba na elektromobily a zavedie sa pre ne povinnosť vykazovania firemnej uhlíkovej stopy úradom a to pod hrozbou pokuty. 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.