Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Začalo sa s obnovou niekdajšej dominanty Bratislavy - komína Grosslingových kúpeľov.

Dátum: 22.04.2021
Autor: Monika Debnárová

Milí Vajnoráci, v rámci obnovy legendárnych kúpeľov Grössling sa začalo na prvých prípravných prácach.

Milí Vajnoráci, v rámci obnovy legendárnych kúpeľov Grössling sa začalo na prvých prípravných prácach.

Začalo sa s rekonštrukciou a konzervovaním historického komína z roku 1914, ktorý bol v kritickom stave a pre jeho zachovanie bolo dôležité čo najskôr začať s jeho obnovou.  Komín bude aj po komplexnej obnove na základe návrhu z architektonickej súťaže od florentských architektov OPPS Architettura dôležitou súčasťou identity Grösslingu. 

V priebehu roka budú pokračovať aj búracie a rekonštrukčné práce v budove na rohu Medenej a Kúpeľnej ulice, budú sa odstraňovať nenosné konštrukcie, ktoré pribúdali v posledných desaťročiach a nemajú architektonickú hodnotu.

Minulý rok v novembri hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy vyhlásili výsledky medzinárodnej architektonickej súťaže, do ktorej sa zapojilo 77 tímov z celého sveta. Súťaž vyhrali talianski architekti z Florencie OPPS Architettura, ich návrh obnovuje zašlú slávu pôvodných kúpeľov a zároveň spája súčasné trendy architektúry moderných kúpeľov a aj knižnice, ktorá sa stane súčasťou nového Grösslingu.  

Najdôležitejšie bolo zabezpečiť zakonzervovanie budov a následne začať s jej obnovou.  Zatiaľ sa odstránili nánosy z 90. rokov, sadrokartóny zakrývajúce staršie architektonické prvky objektu a budova sa čistí od „prílepkov“ - nánosov času, ktoré znehodnocujú pôvodnú architektúru objektu. Vyčistia sa krovy, aby sa zistilo v akom stave sú pôvodné drevené konštrukcie.

Momentálne sa pracuje na rekonštrukcii komína, ktorý bol kedysi najvyšším objektom v Starom Meste. Odobrali sa tehly z vrchnej časti komína, ktorý bol naklonený a hrozilo, že vrchná časť by sa časom rozpadla. Komín sa obnoví, pričom sa použijú jeho pôvodné tehly. Bude aplikovaný priehľadný náter a opravia sa aj kovové obruče, čím sa zabezpečí dlhodobá trvácnosť. Komín bude aj po komplexnej obnove dôležitou súčasťou identity Grösslingu. 

Začiatkom leta sa začnú väčšie búracie práce, odstránia sa dve stavby vo dvore na Kúpeľnej ulici. Obe vznikli v 70. rokoch a vtedy slúžili ako technické zázemie objektu. V budúcnosti by na tomto mieste mal vzniknúť stavebný dvor a neskôr exteriérový bazén. 

Exteriérový bazén bude od ulice oddelený vizuálne novým prvkom. Talianski architekti vo svojom návrhu pracujú s motívom opalescencie, ktorá sa objavuje aj v tom mieste. Pri rôznych prvkoch vznikne hra so svetlom, kde sa vytvára zaujímavý efekt – nedôjde k úplnej priehľadnosti ako napríklad pri čírom skle, ale viac éterický a orosený efekt, ktorý vyjadruje intímnu atmosféru kúpeľov.  

V priebehu roka budú pokračovať aj búracie a rekonštrukčné práce v budove na rohu Medenej a Kúpeľnej ulice, budú sa odstraňovať nenosné konštrukcie, ktoré pribúdali v posledných desaťročiach a nemajú architektonickú hodnotu. V lete by mala byť dokončená podrobná architektonická štúdia, na ktorú budú nadväzovať ďalšie stupne projektovej dokumentácie, ktoré sú východiskom pre komplexnú rekonštrukciu.  

Zdroj: Magistrát

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.