Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hlavné mesto Bratislava rozširuje hlavný Bod prvého kontaktu a podpory pre ľudí z Ukrajiny.

Dátum: 12.03.2022
Autor: Monika Debnárová
Hlavné mesto Bratislava rozširuje hlavný Bod prvého kontaktu a podpory pre ľudí z Ukrajiny.

Mesto ho zriadilo na hlavnej vlakovej stanici v Bratislave. ešte začiatkom minulého týždňa v spolupráci so ŽSR, Ligou za ľudské práva, Ministerstvom vnútra SR a iniciatívou Kto pomôže Ukrajine?  

Hlavné mesto Bratislava rozširuje Bod prvého kontaktu a podpory pre ľudí z Ukrajiny. Bratislava ho zriadila v spolupráci so ŽSR, Ministerstvom vnútra SR a mimovládnymi organizáciami Kto pomôže Ukrajine a Liga za ľudské práva v priestoroch Hlavnej vlakovej stanice začiatkom minulého týždňa. Za ten čas sa v ňom dostalo pomoci zhruba 10 tisíc ľudom prichádzajúcim z Ukrajiny pred vojnovým konfliktom. Väčšina tých, ktorí dnes prichádzajú na stanicu – či už vlakom, alebo sú sem dopravení autobusmi priamo z hraníc, následne pokračuje do iných krajín Európy.

V rámci Bodu prvého kontaktu im okrem základných informácií a občerstvenia, ponúkame aj možnosť nabiť si telefón, získať SIM kartu, zriadené máme zázemie, v ktorom si môžu v bezpečí oddýchnuť, k dispozícií je samostatná čakáreň s detským kútikom pre rodiny s deťmi. Dobrovoľníčky a dobrovoľníci pomáhajú s naplánovaním cesty či transferom v rámci mesta, na mieste vieme poskytnúť aj právnu pomoc a psychologickú podporu. Približne 10 – 15 % ľudí z Ukrajiny potrebuje zabezpečiť ubytovanie. To koordinuje Okresný úrad a predstavuje to kľúčovú úlohu štátu. Približne 1000 ľudí, ktorí prešli Bodom podpory na stanici od minulého týždňa, potrebovali zabezpečiť ubytovanie. Okresný úrad ho skoordinoval či už priamo v zariadeniach štátu alebo v priestoroch, ktoré poskytujú mestské časti, mesto, ale aj súkromné ubytovacie zariadenia, ale v niektorých prípadoch aj priamo v domácnostiach obyvateľov.

Počet prichádzajúcich ľudí z Ukrajiny stále rastie a Bratislava je pripravená zázemie na Hlavnej stanici operatívne podľa potrieb rozšíriť. Priamo pri budove stanice máme umiestnený dodatočný stan, a pripravená je aj ďalšia plocha v bezprostrednej blízkosti stanice, kde vieme rýchlo zriadiť ďalší veľkokapacitný stan pre stovky ľudí, kde si budú môcť oddýchnuť a istý čas prečkať.

Bratislava vytvorila aj webovú podstránku mesta, ktorá obsahuje všetky základné praktické informácie a dostupné možnosti pomoci: https://bratislava.sk/sk/bratislava-pre-ukrajinu 

Foto z Hlavnej stanice: https://we.tl/t-Pduyp42SqL

Informácie nájdete aj tu:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBratislava.sk%2Fposts%2F259762753010275&show_text=true&width=500

Zdroj: Magistrát

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.