Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Získavame späť kontrolu nad bratislavskou vodou

Dátum: 29.05.2020
Autor: Monika Debnárová
Získavame späť kontrolu nad bratislavskou vodou

Na dnešnom mstkom zastupiteľstve sme prijali niekoľko ťažkých, ale veľmi dôležitých uznesení. Mám radosť z toho, že Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) získa 100 % kontrolu nad svojou servisnou organizáciou Infra Services a skončí sa tak nekonečná éra, keď financie z mestských podnikov končili v rukách súkromných investorov.

Na dnešnom mstkom zastupiteľstve sme prijali niekoľko ťažkých, ale veľmi dôležitých uznesení. Mám radosť z toho, že Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) získa 100 % kontrolu nad svojou servisnou organizáciou Infra Services a skončí sa tak nekonečná éra, keď financie z mestských podnikov končili v rukách súkromných investorov. Získavame späť kontrolu nad bratislavskou vodou a táto investícia sa nám za dva a pol roka vráti. Zároveň nám táto transakcia umožní investovať.

V skratke:
- Kúpa 49-percentného podielu v Infra Services znamená definitívne zvrátenie nevýhodnej privatizácie z roku 2010 za vedenia vtedajšieho primátora Andreja Ďurkovského z KDH.
- Infra Services je kľúčovým obchodným partnerom vodární – vlani mala BVS výrobné náklady 53 miliónov eur a z toho 45 miliónov posiela do Infra Services.
- Súhlas Kmotríkových nominantov v Infra Services treba napríklad aj na zrušenie nevýhodných kontraktov s dodávateľmi z minulosti.
- Nevýhodná zmluva medzi BVS a Infra Services platí až do roku 2022 a obsahuje klauzulu o automatickom predlžovaní.
- Nateraz je známe, že kúpa podielu tento rok vychádza z pohľadu hodnoty za peniaze výhodnejšie než scenár, že by si BVS vytvorila úplne novú servisnú firmu, najala do nej ľudí, nakúpila stroje a po roku 2022 ukončila spoluprácu s Infra Services.
 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.