Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Petangové ihrisko v Parku pod lipami je pre seniorov nevyhovuje z pohľadu bezpečnosti. Poďme s tým niečo urobiť a podporme jeho vybudovanie v rakús parku

Dátum: 30.01.2021
Autor: Monika Debnárová
Petangové ihrisko v Parku pod lipami je pre seniorov nevyhovuje z pohľadu bezpečnosti. Poďme s tým niečo urobiť a podporme  jeho vybudovanie v rakús parku

Vo štvrtok 28.01.2021 sa v našej mestskej časti konalo Miestne zastupiteľstvo, kde som prítomným poslancom predložila Návrh projektu vybudovania Petangového ihriska pre aktívnych vajnorských seniorov v priestoroch Rákus parku.

Milí Vajnoráci,

vo štvrtok 28.01.2021 sa v našej mestskej časti konalo Miestne zastupiteľstvo, kde som prítomným poslancom predložila Návrh projektu vybudovania Petangového ihriska pre aktívnych vajnorských seniorov v priestoroch Rákus parku. O pomoc pri presadení žiadosti vajnorských seniorov ma požiadal predseda organizácie Jednoty dôchodcov Vajnory - Ján Krištofič a manželkou.

Rakús park je svojou polohou ideálny pre rôzne aktivity seniorov. Petangové ihrisko nachádzajúce sa v Parku pod lipami nie je vyhovujúce z bezpečnostného hľadiska, nakoľko v jeho bezprostrednej blízkosti sa nachdádza aj detské ihrisko, kde sa pohybujú malé deti. Nakoľko sa pri hre petang používajú ťažké gule, blízkosť detského ihriska nie je zrovna štastným riešením.

Klub Jednoty dôchodcov má celkovo 83 členov, z čoho viac ako polovica členov sa venuje aktívnemu aktívniu tráveniu voľného času a spoločenským aktivitám. Hru Petang chodia zatiaľ hrávať v rámci vlastných možností a priestorov, ale vzhľadom na narastajúce počty záujemcov o túto hru potrebujú funkčné petangové ihrisko. Radi by mali priestor na hru a trénovianie aj preto, aby sa mohli následne aktívne zapájať aj do seniorských športových súťaží.

Návrh umiestnenia

Petangové ihrisko navrhujú umiestniť do Rakúsovhoo parku, nakoľko svojou polohou je ideálnym miestom pre aktívne trávenie voľného času seniorskej komunity. Veľkým pozitívom je aj bohaté stromoradie, ktoré v letných mesiacoch poskytne seniroom ochranu pred slnkom. 

Avšak vzhľadom na plánovanú kompletnú revitalizáciu spomínaného parku (riešenie fontány, zázemia, pitnej fontánky, lavičiek, zelene, záhradný domček…) navrhujeme do priestru umiestniť so času spustenia revitalizácie aspoň dočasné petangové ihrisko pozstávajúce z jedońoduchej drevenej obruby so zásypom z drobného štrku, ktoré nebude problém odstrániť v čase keď sa začne s revitalizáciou parku. V parku sa súčasne pripravuje aj Projekt vodezádržných opatrení, no nakoľko sa jedná prevažne o nadzemné úpravy, Umiestnenie Petangového ihriska (na povrchu) nebude mať vplyv na navrhované riešenia.

Dočasné umiestnenie, ktoré sa vzhľadom na realizáciu, či nerealizáciu vodozádržných opatrení može stať aj trvalým. je dôležité, aby do času kým sa začne s budovaním vodozádržných opetrení nestrácali seniori čas a mohli venovať aktívnemu tráveniu voľného času. 

Cestu zrýchleného konania "predloženia zámeru priamo na zastupiteľstve" som zvolila z dôvodu krátkosti času na spracovanie a podanie žiadosti o dotácie. Seniori sa plánujú uchádzať o zdroje Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy a na súbežné aktivity aj o zdroje napríklad z Nadácie Bratislava. 

V diskusii počas miestneho zastupiteľstva odznelo viacero otázok k tejto téme. Z diskusie vyplynula potreba vypracovania komplexnej architektonickej štúdie pre celý Rakús park (aj vo vzťahu k jednotlivýcm pozemkom s roznymi vlastníkmi) ako miesta pre aktívne trávenie voľného času seniorov, ktorého súčasťou môže byť aj petangové ihrisko. 

Čo s tým ďalej urobíme?

V spolupráci s Metropolitným inštitútom a ľuďmi dobrej vôle pripravíme návrh využitia priestoru s tým, že koncom leta ho predsatvíme verejnosti. O vývoji vás budem priebežne informoavať. 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.