Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V rámci MIB projektov - Živé miesta sa zmení aj roh ulice K. Brúderovej na atraktívnu zelenú plochu.

Dátum: 13.10.2021
Autor: Monika Debnárová
V rámci MIB projektov - Živé miesta sa zmení aj roh ulice K. Brúderovej na atraktívnu zelenú plochu.

Architektonické štúdie s vizualizáciami budú hotové do konca roka, následne sa spracuje projektová dokumentácia pre vydanie potrebných povolení, tak aby sa mohol spustiť proces verejného obstarávania, od ktorého závisí samotné začatie rekonštrukcie.

 

Milí Vajnoráci, Hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy spolu s mestskými časťami a vysúťaženými architektmi vybrali ďalšie štyri verejné priestory, ktoré prejdú revitalizáciou.

Na rad prišla už aj naša mestská časť, kde sa pripravuje revitalizácia priestoru na rohu ulice K. Brúderovej, na ktorej boli umiestnené v minulosti nádoby na triedený odpad. Okrem toho sa sa revitaluzácie dočká aj park pri Riazanskej ulici v Novom Meste, východná časť Dulovho námestia sa skultivuje na príjemné oddychové miesto a v okolí Peknej cesty smerom do Malých Karpát, kde vznikne atraktívny prírodno-rekreačný verejný priestor. Všetky spomenuté projekty sú súčasťou programu Živé miesta, ktorého cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave. Všetky spomenuté projekty sú súčasťou programu Živé miesta, ktorého cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.  

Všetky nové zadania majú za cieľ skvalitniť využívanie verejných priestorov a zároveň reagujú na klimatické zmeny, ktorým mesto čelí, preto dôležitým princípom pri všetkých projektoch je vysádzanie zelene. 

Architektonické štúdie s vizualizáciami budú hotové do konca roka, následne sa spracuje projektová dokumentácia pre vydanie potrebných povolení, tak aby sa mohol spustiť proces verejného obstarávania, od ktorého závisí samotné začatie rekonštrukcie.

Návrhy na obnovu jednotlivých živých miest tvoria architektonické ateliéry spolupracujúce s mestom a MIB-om. Všetky vzišli zo súťaže na konci roka 2020

Vverejný priestor na rohu ulice Kataríny Brúderovej  sa zmení na atraktívnu zelenú plochu

Priestor na rohu ulice Kataríny Brúderovej nemal vhodné využitie napriek svojmu potenciálu byť kvalitným a príjemným miestom pre ľudí bývajúcich v okolí. Aktuálny zlý stav povrchov, chýbajúca zeleň a hromadenie odpadu sú predmetom zadania na komplexnú revitalizáciu tohto územia. 

Doplnením zelene na úkor asfaltových plôch, ktoré sa v letných mesiacoch prehrievajú, sa toto miesto zmení na atraktívnu zelenú plochu. Vďaka vodozádržným opatreniam bude tiež odolné voči extrémnym dažďom. Na projekte sa podieľajú architekti z ateliéru Atrium v spolupráci so Štefanom Zahatňanským, Livinark a arch&crafts. 

Skvalitnenie vstupu do Mestských lesov  

Vstup do Mestských lesov sa teší stále väčšej obľube obyvateľov, kde k neďalekej Horárni Krasňany, Včelej lúke a Areálu Muničných skladov pribudne nový prírodno-rekreačný verejný priestor. 

Túto lokalitu využíva množstvo cyklistov, bežcov a chodcov, preto je súčasťou zadania aj revitalizácia povrchov chodníkov a ich skvalitnenie. Taktiež budú súčasťou nového priestoru vyhliadkové miesta určené na zastavenie sa pri významných prírodných úkazoch alebo krásnych výhľadoch.Riešený priestor tvoria viaceré vinohradnícke parcely, časť jazera Vajspeter a ďalšie trávnaté plochy s neformálnymi chodníkmi na obhospodarovanie viníc.  

Malokarpatské vinice sú dôležitá časť identity Bratislavy vďaka historicky bohatej vinohradníckej tradícii, preto súčasťou zadania je rešpektovať charakter a estetiku vinohradníckej krajiny, robiť minimalistické architektonické zásahy a používať prírodné materiály ako sú kameň a drevo. Na projekte pracujú architekti z ateliéru GUTGUT spolu s 2ka. 

Lepšia bezpečnosť chodcov pri Riazanskej ulici 

Úlohou spracovaateľského ateliéru Grido architekti spolu s Magdalénou Horňákovou – Atelier DUMA bude zvýšiť pobytovú kvalitu, ale aj preriešiť priľahlú križovatku s dôrazom na bezpečnosť chodcov a dopravnú obsluhu hasičskej stanice. 

Oživenie Dulovho námestia  

Hlavným cieľom budúcej revitalizácie je vytvoriť atraktívnejšie a zdravšie prostredie, ktoré budú môcť ľudia využívať na stretávanie sa alebo počas čakania na autobus. Revitalizácia sa bude týkať len východnej časti Dulového námestia, ktoré je vo vlastníctve hlavného mesta. Západná časť námestia je v súkromnom vlastníctve. 

Zdroj: Magistrát

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.