Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dnes sa konalo prezentačné stretnutie ku revitalizácii Parku pod lipami.

SÚBOR
Dátum: 20.09.2021
Autor: Monika Debnárová
Dnes sa konalo prezentačné stretnutie ku revitalizácii Parku pod lipami.

Starosta na stretnutí s občanmi predstavil víťazný návrh revitalizácie.

Milí Vajnoráci, dnes sa konalo v Parku pod lipami verejné prerokovanie návrhu revitalizácie Parku pod lipami. Stretnutie starostu s občanmi prebiehalo v poobedňajších hodinách a starosta na ňomí spolu s autorkou návrhu predstavil víťazný návrh uvedenej revitalizácie.

Autorkou víťazného návrhu revitalizácie je Ing. Monika Stabová. Po ukončení prezentácie nasladovala diskusia so starostom a autorkou projektu. 

Prikladám zopár postrehov vo vzťahu k pripravovanému zámeru revitalizácie Parku pod lipami.

Návrh predstavený 20. septembra priamo v Parku pod lipami ako taký sa mi veľmi páči. Myslelo sa v ňom na kultúru, oddych a revitalizáciou sa vytvorí aj lepší priestor pre deti. Škoda že to takto nebolo navrhnuté už v minulosti v rámci vtedajšieho europrojektu, v dôsledku čoho teraz budeme prerábať niečo, čo stálo v minulosti nemalé financie. Na druhej strane ale chápem, že prvky, ktoré v parku nenašli  uplatnenie budú v zmysle nového návrhu premiestnené na iné miesto a pribudnú v ňom také, ktoré odrážajú reálne potreby ľudí, ktorí park využívajú.

Na návrhu ma upútalo zaujímavé riešenie fontány priamo v teréne, ktoré by malo nahradiť existujúcu nebezpečnú fontánu. Tento druh sa aj vo svete stáva stále viac populárnejším a teším sa, že takúto fontánu budeme mať aj my vo Vajnoroch. Odstránenie existujúcej fontány celý priestor opticky zväčší. Rada by som však v tejto súvislosti upriamila pozornosť na to, že tento druh fontány bude treba denne čistiť a zabezpečovať jej údržbu, nakoľko v dôsledku umiestnenia v úrovni terénu budú trysky neustále zanášané nečistotami. Svoje tvrdenie opieram o reálne skúsenosti pracovníkov zabezpečujúcich údržbu obdobnej fontány v parku Charkovská.

Takisto ma teší, že v projekte sa venuje veľká pozornosť aj zachovaniu kultúrnej funkcie priestoru a zaujímavý bol aj predstavený návrh rozšírenia detského ihriska s doplnením nových prvkov, čo určite vytvorí úsmev našich najmenších užívateľov. Tu však dávam do pozornosti fakt, že vzhľadom na to, že umiestnenie detských prvkov je situované v bezprostrednej blízkosti cestnej komunikácie, navrhujem priestor ihriska z dôvodu bezpečnosti oplotiť od cesty nízkym plôtikom.

Vo vzťahu k zvyšnému mobiliáru navrhujem doplniť iba lavičky s operadlami po vzore existujúcich a odstrániť sedenie so stolíkom, nakoľko park nie je miestom pre kempovanie, ale pre oddych. Priznám sa, že mi uniká význam ohraničovania priestoru vyvýšenými kochlíkmi so sedením, ktoré z môjho pohľadu priestor skôr rozčleňuje ako zjednocuje. A za zváženie stojí aj materiál, ktorý je v tomto novo vytvorenom priestore navrhovaný, nakoľko zbytočne na úkor zelene rozširuje betónové plochy.

Na verejnom predstavení návrhu padlo aj viacero zaujímavých návrhov, ako napríklad doplnenie lipovej aleje, ktorá v minulosti tvorila koridor od Roľníckej až po kostol. Preto by bolo vhodné, ak by sme vedeli zapracovať do projektu aj obnovenie pôvodného lipového koridoru z lipového stromoradia, čo korešponduje aj s pomenovaním parku.

V nadväznosti na vyššie uvedené som požiadala listom pána starostu o zapracovanie mojich pripomienok do návrhu.

Pokiaľ máte aj vy nejaké zaujímavé potrehy k návrhom, napíšte mi ich mailom: mediaportal.monika@gmail.com, alebo kontaktujte priamo pána starostu na starosta@vajnory.sk

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Pripomienky Park pod lipami Debnarova Veľkosť: 46.3 kB Formát: pdf Dátum: 5.10.2021

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.