Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bratislava otvorila unikátne operačné stredisko Mestskej polície

Dátum: 11.10.2021
Autor: Monika Debnárová
Bratislava otvorila unikátne operačné stredisko Mestskej polície

vďaka novému operačnému stredisku môžu  mestskí policajti lepšie koordinovať svoje zásahy aj s ostatnými bezpečnostnými zložkami.

Milí Vajnoráci, v rámci nastavovania nového systému fungovania Mestskej polície spustil začiatkom októbra 2021 náčelník Mestskej polície Miroslav Antal nové operačné a kamerové stredisko.

Nové operačné stredisko prinesie obyvateľom viacero zlepšení v oblasti bezpečnosti a servisu od mestskej polície. Zriadené bolo v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR, vďaka čomu sa podarilo pripojiť našu Mestskú polícia ku informačnému systému Integrovaného záchranného systému Ministerstva vnútra SR.

Stali sme sa tak jediným mestom na Slovensku, kde môžu koordinovať mestskí policajti svoje zásahy aj s ostatnými bezpečnostnými zložkami a skončilo zbytočné prepájanie tiesňových hovorov cez dvoch dispečerov. Tiesňové hovory sa tak budú riešiť kvalitnejšie a pomoc na miesto príde rýchlejšie.

✅ Po zavolaní na 159 vám ihneď odpovedá jeden z operátorov. Hovor už nebude prepojený z dispečingu na expozitúru mestskej časti, nemusíte tak zbytočne opakovať to, čo ste už prvému operátorovi povedali.
✅ Operátori po novom koordinujú hliadky pre celé mesto na jednom mieste. Vieme tak efektívnejšie využiť všetky sily a prostriedky aktuálne dostupné v meste, t. j. nielen kapacity jedného konkrétneho okresného riaditeľstva.
✅ Informačný systém je spojený s ostatnými záchrannými zložkami. To znamená, že operátor môže do hovorov pripojiť v prípade potreby napríklad hasičov, rýchlu zdravotnú pomoc alebo štátnych policajtov.
✅ Záchranné zložky môžu hovor nielen počúvať a posielať na miesto udalosti svoje jednotky v reálnom čase, ale aj do neho aktívne vstúpiť, napríklad vtedy, keď potrebuje nahlasovateľ udalosti poradiť s tým, ako podať prvú pomoc zranenej osobe.
✅ Kapacita volajúcich operátorov sa zvýšila zo 4 na 14 ľudí.

zdroj, foto: MSP Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.