Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

DPB vyhlásil verejné obstarávanie na 50 nových, moderných, hybridných trolejbusov

Dátum: 22.04.2021
Autor: Monika Debnárová
DPB vyhlásil verejné obstarávanie na 50 nových, moderných, hybridných trolejbusov

DPB vyhlásil verejné obstarávanie na 50 nových, moderných, hybridných trolejbusov, ktoré vedia jazdiť aj mimo trolejových vedení. Viac sa dočítate v článku.

Milí Vajnoráci,

Dopravný podnik Bratislava vyhlásil verejné obstarávanie na 50 nových, moderných, hybridných trolejbusov. Časť trate jazdia pod trolejovým vedením a časť na trakčné batérie.

Minulý rok úspešne prebehlo testovanie 18-metrového aj 24-metrového hybridného trolejbusu, a keďže testy dopadli výborne, Dopravný poodnik má v pláne tieto typy vozidiel obstarať a doplniť ich aj o 12-metrové hybridné trolejbusy.

TS, BRATISLAVA, 22. 4. 2021 – Dopravný podnik Bratislava, akciová spoločnosť (DPB) po úspešných testoch hybridných trolejbusov z jesene minulého roka vyhlásil verejné obstarávanie na 50 trolejbusov, ktoré jazdia časť trasy pod trolejovým vedením a časť na trakčné batérie. DPB chce obstarať 3 typy trolejbusov – 12-metrové, 18-metrové a aj 24-metrové, trojčlánkové megatrolejbusy. Zákazky budú financované z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra z fondov Európskej únie.

Všetky vozidlá budú moderné, plne nízkopodlažné, klimatizované, na časti trasy budú premávať pod trolejovým vedením a časť na trakčné batérie, ktoré sa budú dobíjať z trolejovej siete. DPB plánuje obstarať 16 kusov hybridných 24-metrových, trojčlánkových megatrolejbusov s kapacitou aspoň 160 cestujúcich. Skúšané vozidlo v novembri bez problémov zvládlo aj ostré zákruty na trase linky 201. Práve na jednu z najvyťaženejších liniek v hlavnom meste by chcel DPB megatrolejbusy nasadiť a nahradiť tak doterajšie 19-metrové kĺbové trolejbusy. Odhadovaná hodnota zákazky je 19 413 000 EUR bez DPH.

Koncom októbra 2020 DPB testoval 18-metrový hybridný trolejbus zapožičaný z Českých Budějovíc. Aj tieto testy dopadli na výbornú, a tak podnik plánuje obstarať až 23 kusov 18-metrových hybridných trolejbusov, ktoré budú mať kapacitu minimálne 115 cestujúcich. DPB by ich chcel nasadiť na linku na letisko a na trase linky 210 z Hlavnej stanice k Novému SND by nahradili aktuálne jazdiace trolejbusy s dieselgenerátorom. Vďaka hybridným trolejbusom a výstavbe trolejového vedenia k budove divadla by sa trasa linky predĺžila až pod Most SNP. Spájala by tak viaceré dôležité prestupné uzly pre ľudí cestujúcich do respektíve z Bratislavy. Odhadovaná hodnota zákazky je 18 783 000 EUR bez DPH.

Treťou zákazkou je obstaranie 11 kusov 12-metrových hybridných trolejbusov, ktoré budú nasadené na novú linku medzi Kolibou, Hradom a Hlavnou stanicou, ktorá vznikne spojením liniek 41 a 203. 12-metrové hybridné trolejbusy majú mať kapacitu aspoň 70 cestujúcich. Celková odhadovaná hodnota zákazky je 7 205 000 EUR bez DPH.

„Som hrdý na to, že aj v náročnej situácii s výrazným výpadkom tržieb, spôsobeným pandémiou koronavírusu, môžeme aj naďalej obnovovať vozidlový park vďaka efektívnemu využívaniu eurofondov. Aj tento projekt bude financovaný z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra z Fondov Európskej únie, zo špecifického cieľa:

Zvýšenie atraktivity a prístupnosti verejnej osobnej dopravy prostredníctvom obnovy mobilných prostriedkov dráhovej MHD. Bratislavská MHD tak bude výrazne ekologickejšia, kvalitnejšia a novými trolejbusmi dokonca nahradíme autobusy na viacerých linkách,“ uzavrel Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB.

Zdroj: DPB

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.