Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Spolu s kolegami z Teamu Vallo sme predložili návrh uznesenia k zneniu VZN o nových pravidlách zberu triedeného odpadu.

Dátum: 25.06.2020
Autor: Monika Debnárová
Spolu s kolegami z Teamu Vallo sme predložili návrh uznesenia k zneniu VZN o nových pravidlách zberu triedeného odpadu.

Na dnešnom mestskom zastupiteľstve sme odsúhlasili Všeobecne záväzné nariadenie o nových pravidlách zberu triedeného odpadu. 

V súvislosti s  vývojom diskusie občanov v súvislosti so zavádzaním vrecového zberu pre rodinné domy sme sopoli s kolegami Igorom Polakovičom, Rastislavom Tešovičom a Martinom Vlačikym predložili návrh na zmenu VZN a doplniť ho o formuláciu,  týkajúcu sa počtu zvozov v jednotlivých lokalitách. Zároveň však chápeme aj nastavenie a obmedzenia pilotu. Toto doplnenie uznesenia však je potrebné urobiť aj preto, aby sme nemali v budúcnosti problém meniť počty zvozov a reagovať tak na potreby mestských častí aj v budúcnosti.

Konkrétne je našim cieľom zmeniť formuláciu navrhovaného počtu intervalov odvozu z 1 krát za mesiac na jeden, alebo viac krát za mesiac a to v nadväznosti na aktuálne potreby mestských častí. 

Túto potrebu pripomienkovali aj viaceré subjekty v rámci pripomienkového konania, kedy namietali nedostatočnosť navrhovaného cyklu jedn krát za mesiac. Zo skúsenosti iných samospráv síce vychádza, že jednomesačný cyklus vývozu zberných vriec je dostatočný, no zároveň je potrebné pamätať aj na to, aby v prípade že mestské časti tento interval vyhodnotia ako nedostatočný, aby mali možnosť požiadať Magistrát o zmenu intervalu zvozu v nadväznosti na jej aktuálne potreby.

Nakoľko ide o pilotný projekt, náš pozmeňujúci návrh má vytvoriť priestor na umožnenie prehodnotenia frekvencie cyklu v čase a to na základe objektívneho kritériá zisteného vyhodnotením pilotnej fázy zavádzania vrecového zberu na plasty a papier v lokalitách s individuálnou bytovou výstavbou. Zároveň sa tak vyhneme opätovnému prerokovávaniu a úpravám toho istého materiálu v budúcnosti.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.