Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vajnorský kostol

Ako všade, aj vo Vajnoroch je najstaršou stavbou kostol Panny Márie sedembolestnej postavený v začiatkoch 13teho storočia (1270 – 1279).  Farebne odlíšené dlaždice vo vajnorskom kostole naznačujú pôdorys gotickej svätyne. Vo vnútri kostola naznačujú farebne odlíšené dlaždice pôdorys starej gotickej svätyne a cez sklenené priezory sa dá. Nahliadnuť do krypty, ktorá bola vyhl’bená ešte v období baroka. Svoj účel asi nikdy neplnila, presakovala tam voda.

Sanktuárium kostola je vyzdobené kompozíciami nástenných malieb vajnorských žien.

Vzácnou relikvou, spätou s vajnorským kostolom, je Vajnorská Madonna – soška z dubového dreva zo začiatku 14. storočia. V pravej ruke drží vladárske jablko, v ľavej Ježiška. Objavili ju na povale kostola sv. Ladislava v r. 1941, v r. 1943–1967 stála na konzole lode kostola klarisiek v Bratislave, dnes sa jej originál nachádza v zbierkach Mestského múzea v Bratislave a kópia zdobí presálie sobášnej siene na Miestniom úrade vo Vajnoroch. 

V areáli okolo kostola, tesne pri jeho severnej strane je situovaná umelo vytvorená kaplnka, ktorá má predstavovať jaskyňu Zjavenia vo francúzskych Lurdoch. Kaplnka je vytvorená z hrubo opracovaných kusov lomového kameňa a bola postavená v roku 1939. Kaplnka má tvar jednoduchej niky na polkruhovej základni, čelná strana má tvar lomeného oblúka. Na vrchole oblúka je kovový nápis: Zdravas Mária. Vo vnútri niky je socha Panny Márie a sv. Bernadety. Nika je uzavretá kovovou mrežou. Po stranách niky sú pripevnené mramorové tabuľky s textami vďaky Panne Márii za pomoc.

Okrem kostola sú sa v mestskej časti nachádzajú aj kaplnky: sv. Jána Nepomuckého, sv. Urbana a sv. Vendelína.

Zdroj: MUOP